Zapiekanka makaronowa z serem

Zapiekanka makaronowa z seremZapiekanka makaronowa z serem, szynką parmeńską i pomidorami

Zapiekanki są genialne! Wystarczy kilka składników, dobry ser i kilka minut w piecu, by całe danie było rewelacyjne w smaku!

Zapiekankę makaronową robię, gdy nie mam innego pomysłu na obiad lub gdy zostały mi resztki z innego dania (np. kawałek mięsa lub warzywa – jak np. przy zapiekance makaronowej z brokułami). Tym razem miałam kawałek szynki, której pewnie nie zjedlibyśmy przez kolejne dni, wymyśliłam więc tą zapiekankę makaronową z serem i pomidorami i dodatkiem tejże szynki.

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g makaronu (np. penne)
  • 6 pomidorów podłużnych (lub puszka pomidorów)
  • kilka plastrów szynki (najlepiej parmeńskiej)
  • garść ciemnych oliwek (opcjonalnie)
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek papryczki chilli
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 3-4 garście startego sera (najlepiej mozzarelli, ale może też być np. cheddar)
  • sól
  • pieprz

Makaron ugotować w osolonej wodzie, ale o ok. 2-3 minuty krócej niż czas wskazany na opakowaniu (makaron będzie jeszcze zapiekany, wiec zmięknie wtedy jeszcze bardziej). Odlać, ale nie przelewać zimną wodą.

Szynkę pokroić w plastry.zapiekanka makaronowa z serem i pomidorami

Na suchą patelnię wlać pomidory z puszki (świeże wcześniej sparzyć i obrać ze skórki), wcisnąć do nich czosnek i dodać sól oraz pieprz, a także drobno posiekaną papryczkę chilli. Sos dusić do czasu, aż pomidory się rozpadną, a nadmiar wody odparuje. Na koniec do sosu dodać kilka posiekanych listków bazylii lub suszoną bazylię (bądź oregano).

Ugotowany makaron wymieszać z sosem, szynką i oliwkami i przełożyć do naczyń do zapiekania (może być to jedno naczynie żaroodporne). Całość posypać startym serem.

Zapiekankę makaronową z serem i pomidorami wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika i zapiekać ok. 20 minut, aż ser zbrązowieje. Podawać gorącą udekorowaną świeżymi listkami bazylii.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
najlepsze pierogi z jagodami
Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami - na rozpoczęcie sezonu! Wczoraj świeżo zebrane jagody, dziś oczywiście, jak to zwykle bywa, pierogi z jagodami!...

Zamknij