Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowaZupa kalafiorowa

Alternatywą dla kremu z kalafiora jest zupa kalafiorowa. Jest to danie bardziej pożywne, ale nie mniej smaczne. Zupa kalafiorowa najlepsza jest zdecydowanie wiosną i latem, gdy mamy dostęp do świeżych, pysznych kalafiorów. Bardzo lubię ta zupę, jest lekka, delikatna i aromatyczna.

Składniki:

  • kostka na zupę (może być kawałek kurczaka, np. udko, skrzydełko, ale może tez być kawałek wieprzowiny)
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 1/2 kalafiora
  • kawałek pora
  • świeża natka pietruszki lub/i koperku
  • sól
  • pieprz

Do garnka wlać wodę (ok. 1,5-2 litrów), zagotować i wrzucić mięso. Gotować do jego miękkości (np. kurczak – do pół godziny). W tym czasie przygotować warzywa (wymyć, obrać). Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach i/lub pokroić w kostkę (ewentualnie wrzucić w całości, ale z doświadczenia wiem, że wtedy warzywa nie zostaną zjedzone 😉 a to one są w zupie najzdrowsze). Por drobno posiekać. Kalafior podzielić na mniejsze różyczki.

Do zupy wrzucić warzywa (poza kalafiorem), zagotować i gotować ok. 10-13 minut, po czym dorzucić kalafior. Zupę kalafiorową gotować kolejnych ok. 5 minut (możecie dłużej, ale wtedy warzywa będą rozgotowane).

Do zupy kalafiorowej dodać sól i pieprz do smaku, a na końcu drobno posiekane zioła.

Polecam też wyjąć mięsko z zupy i pokroić je w kostkę. Wtedy i ono zostanie zjedzone.

Smacznego!

zmiksowana-pl-scroll
Przeczytaj inne:
risotto ze szparagami i pecorino
Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami Tego dania nie da się nie lubić! Zwłaszcza w sezonie "szparagowym". Dobrze zrobione risotto posmakuje chyba każdemu....

Zamknij