Gofry

gofryGofry

Mój mąż przed Świętami Bożego Narodzenia zrobił nam prezent – kupił toster i gofrownicę (2 w 1). Wiązało się to z tym, że gdy tylko paczka dotarła, musiałam zrobić Mu gofry 🙂

Najgorszy był czas oczekiwania na gofry, zwłaszcza podczas ich pieczenia – pomiędzy jedną a drugą partią. Niemal pobiliśmy się, kto dostanie kolejnego gofra.

Gofry z tego przepisu są naprawdę przepyszne! Chrupiące brzegi i mięciutkie wnętrze to ogromna ich zaleta.

Ciasto jest nieco podobne do naleśnikowego, jednak jest bardziej maślane, bo ze sporą ilością masła.

Z poniższego przepisu wychodzą ok. 4 porcje, ale z uwagi na nasz debiut – we dwójkę z mężem zjedliśmy wszystkie 🙂

Składniki:gofry najlepsze

  • 3 jajka
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę. Masło rozpuścić i ostudzić. Jajka roztrzepać (rózgą kuchenną lub mikserem) z dodatkiem cukru. Dodać do nich mleko, mąkę z proszkiem i roztopione masło, całość dokładnie ze sobą połączyć.

Ciasto na gofry odstawić na ok. 30 minut.

Po tym czasie smażyć gofry w gofrownicy na złoty kolor według wskazówek producenta urządzenia.

Gofry podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami: bitą śmietaną, dżemem, cukrem pudrem, posypką, świeżymi owocami lub w Waszej ulubionej wersji.

Miłośnikom czekolady polecam gofry czekoladowe.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Pasta z łososia wędzonego
Pasta z łososia wędzonego

Pasta z łososia wędzonego i twarożku Po paście z makreli i paście z tuńczyka przyszła pora na pastę z łososia...

Zamknij