Gofry
Gofry
Mój mąż przed Świętami Bożego Narodzenia zrobił nam prezent – kupił toster i gofrownicę (2 w 1). Wiązało się to z tym, że gdy tylko paczka dotarła, musiałam zrobić Mu gofry 🙂
Najgorszy był czas oczekiwania na gofry, zwłaszcza podczas ich pieczenia – pomiędzy jedną a drugą partią. Niemal pobiliśmy się, kto dostanie kolejnego gofra.
Gofry z tego przepisu są naprawdę przepyszne! Chrupiące brzegi i mięciutkie wnętrze to ogromna ich zaleta.
Ciasto jest nieco podobne do naleśnikowego, jednak jest bardziej maślane, bo ze sporą ilością masła.
Z poniższego przepisu wychodzą ok. 4 porcje, ale z uwagi na nasz debiut – we dwójkę z mężem zjedliśmy wszystkie 🙂
- 3 jajka
- 4 czubate łyżki cukru
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 1,5 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę. Masło rozpuścić i ostudzić. Jajka roztrzepać (rózgą kuchenną lub mikserem) z dodatkiem cukru. Dodać do nich mleko, mąkę z proszkiem i roztopione masło, całość dokładnie ze sobą połączyć.
Ciasto na gofry odstawić na ok. 30 minut.
Po tym czasie smażyć gofry w gofrownicy na złoty kolor według wskazówek producenta urządzenia.
Gofry podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami: bitą śmietaną, dżemem, cukrem pudrem, posypką, świeżymi owocami lub w Waszej ulubionej wersji.
Miłośnikom czekolady polecam gofry czekoladowe.
Smacznego!