Gofry czekoladowe

gofry kakaoweGofry czekoladowe

Po zwykłych gofrach przyszła pora na małą odmianę – gofry czekoladowe. Są mocno czekoladowe, intensywne w smaku, a ich sposób przygotowania jest inny, niż przy zwykłych gofrach (dla odmiany), gdyż zrobione są na maślance.

Gofry czekoladowe możecie zrobić również korzystając z przepisu na klasyczne gofry. Wtedy zamiast mąki pszennej, dodać należy kakao (mniej więcej ok. 40-50 g). Oba przepisy są wyśmienite i gofry czekoladowe wychodzą obłędne w smaku.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 40 g gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 450 ml maślanki (lub kefiru)
  • 50 g masła

Masło rozpuścić w rondlu, ostudzić. Maślankę wlać do miski, dodać żółtka (białka przelać do osobnej miski, przydadzą nam się jeszcze), przesianą mąkę, cukier puder, kakao i proszek do pieczenia. Całość zmiksować na gładką masę, pod koniec dodać roztopione masło, zmiksować.gofry czekoladowe

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do pozostałego ciasta, delikatnie wymieszać, aby piana nie opadła.

Ciasto na gofry czekoladowe odstawić na ok. 15-30 minut, po czym smażyć w gofrownicy według zaleceń producenta.

Gofry czekoladowe świetnie smakują z bitą śmietaną (ubita śmietanka kremówka z odrobiną cukru pudru, ewentualnie z dodatkiem mascarpone) i wiórkami czekolady lub z samym cukrem pudrem.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Pęczotto z młodą kapustą, indykiem, bobem, fasolką
Pęczotto z młodą kapustą

Pęczotto z młodą kapustą, indykiem, fasolką szparagową i bobem Proste, jednogarnkowe danie obiadowe dla całej rodziny. Pęczotto z młodą kapustą,...

Zamknij