Sałatka jarzynowa

sałatka jarzynowaTradycyjna sałatka jarzynowa

Chyba każdy z nas jadł sałatkę jarzynową. Przyrządzana jest ona na wiele sposobów, każdy modyfikuje przepis na sałatkę wedle swojego smaku. Ja i tak uważam, że ta robiona przez moją mamę jest najlepsza. Niestety jest pracochłonna, bo krojenia jest dużo, ale taka sałatka jarzynowa jest warta każdej poświęconej minuty.

Pewnie u większości osób robiona jest ona jedynie na Święta, ja sałatkę jarzynową polecam również w ciągu roku, gdyż smak jest tak dobry, że nie powinniśmy o niej zapominać 🙂

Składniki na dość sporą salaterkę:

  • 3 ziemniaki
  • 4 marchewki
  • pół selera
  • 2 korzenie pietruszki
  • 4 ogórki kiszone
  • ok. 6-8 cm pora (jasna lub lekko zielona część)
  • 1 puszka groszku konserwowego (w mojej wersji go nie ma)
  • 1 puszka kukurydzy konserwowejtradycyjna sałatka jarzynowa
  • 5 jajek
  • 1 kwaśne jabłko
  • kilka liści natki pietruszki
  • 5-7 łyżek majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy ostrej
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler wyszorować i ugotować w wodzie z dodatkiem soli do miękkości (ale aby warzywa nie były rozgotowane). Odcedzić, wystudzić, obrać i posiekać w kosteczkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, pokroić w kosteczkę. Ogórka pokroić w kostkę, jabłko obrać, wykroić ogryzek, pokroić w kostkę. Pora i natkę pietruszki drobno posiekać. Kukurydzę i groszek odlać z zalewy, dodać do pozostałych warzyw. Warzywa wymieszać. Dodać do nich majonez, musztardę i przyprawy. Wymieszać i schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Puree z dyni
Puree z dyni

Puree z dyni Puree z dyni bardzo często będę wykorzystywała w swoich przepisach. Postanowiłam więc stworzyć osobny wpis, który krok...

Zamknij