Muffiny dyniowe
Muffiny dyniowe
Przepyszne, iście jesienne, puszyste, delikatne muffiny dyniowe z lekką nutą korzenną i pomarańczowym aromatem. Pachnące dynią i pomarańczem.
Muffiny dyniowe, jak każde muffinki, robi się szybko (jeśli mamy wcześniej przygotowane puree dyniowe) i przyjemnie. Wystarczy kilka chwil, by piękny zapach unosił się w całym domu.
Muffiny dyniowe są rewelacyjnym dodatkiem do popołudniowej, jesiennej kawki lub herbatki, tym bardziej gorąco je polecam, gdy pogoda za oknem nie sprzyja spacerom.
Składniki na ok. 15 sztuk:
- 300 g maki pszennej (zmieszałam z 50 g mąki pszennej razowej)
- 140 g drobnego cukru lub cukru brązowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 3 jajka
- 200 ml oleju rzepakowego
- 50 ml mleka
- ok. 200 g puree dyniowego (ok. 1 szklanka)
- skórka starta z jednej pomarańczy
- garść posiekanych orzechów włoskich
W jednej misce rozbełtać jajka, dodać do nich cukier, olej, mleko i puree dyniowe oraz startą skórkę pomarańczową. Wszystko wymieszać.
W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami.
Do suchych składników wlać składniki mokre, dodać orzechy i wszystko wymieszać ale tylko do połączenia się składników (krótko).
Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami i do każdej nakładać trochę ciasta (do ok. 3/4 wysokości papilotki).
Muffiny dyniowe wstawić do nagrzanego do 180oC (góra-dół) piekarnika i piec ok. 20 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Opcjonalnie można je polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.
Dla wielbicieli lukru na babeczkach polecam lukier pomarańczowy.
Składniki:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2-3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
Cukier połączyć z sokiem z pomarańczy rozcierając cukier zewnętrzną stroną łyżeczki. Jeśli lukier wyjdzie za gęsty – dodać więcej soku. Jeśli za rzadki – cukru pudru. Muffiny dyniowe polukrować.
Smacznego!