Muffiny dyniowe

Muffiny dyniowe z pomarańcząMuffiny dyniowe

Przepyszne, iście jesienne, puszyste, delikatne muffiny dyniowe z lekką nutą korzenną i pomarańczowym aromatem. Pachnące dynią i pomarańczem.

Muffiny dyniowe, jak każde muffinki, robi się szybko (jeśli mamy wcześniej przygotowane puree dyniowe) i przyjemnie. Wystarczy kilka chwil, by piękny zapach unosił się w całym domu.

Muffiny dyniowe są rewelacyjnym dodatkiem do popołudniowej, jesiennej kawki lub herbatki, tym bardziej gorąco je polecam, gdy pogoda za oknem nie sprzyja spacerom.Muffiny dyniowe

Składniki na ok. 15 sztuk:

  • 300 g maki pszennej (zmieszałam z 50 g mąki pszennej razowej)
  • 140 g drobnego cukru lub cukru brązowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 50 ml mleka
  • ok. 200 g puree dyniowego (ok. 1 szklanka)
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • garść posiekanych orzechów włoskich

W jednej misce rozbełtać jajka, dodać do nich cukier, olej, mleko i puree dyniowe oraz startą skórkę pomarańczową. Wszystko wymieszać.

W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami.

Do suchych składników wlać składniki mokre, dodać orzechy i wszystko wymieszać ale tylko do połączenia się składników (krótko).

Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami i do każdej nakładać trochę ciasta (do ok. 3/4 wysokości papilotki).

Muffiny z dynią   Muffinki dyniowe

Muffiny dyniowe wstawić do nagrzanego do 180oC (góra-dół) piekarnika i piec ok. 20 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Opcjonalnie można je polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.

Dla wielbicieli lukru na babeczkach polecam lukier pomarańczowy.

Składniki:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy

Cukier połączyć z sokiem z pomarańczy rozcierając cukier zewnętrzną stroną łyżeczki. Jeśli lukier wyjdzie za gęsty – dodać więcej soku. Jeśli za rzadki – cukru pudru. Muffiny dyniowe polukrować.

Smacznego!

zmiksowana-pl-scroll
Przeczytaj inne:
Makaron ze szpinakiem i cukinią
Makaron ze szpinakiem i cukinią

Makaron ze szpinakiem i cukinią, z dodatkiem suszonych pomidorów Kolejny pomysł na szybki i zdrowy obiad z wykorzystaniem pysznych sezonowych...

Zamknij