Krem z cukinii

zupa krem z cukiniiZupa – krem z cukinii

Cukinia to odmiana dyni zwyczajnej – im młodsza, tym lepsza. W naszym kraju obecnie znajduje się wśród pierwszej dwudziestki najchętniej uprawianych warzyw. Cukinię możemy podawać bardzo małym dzieciom (od 6 miesiąca), jest to warzywo, które dostarcza wielu witamin i minerałów. Ponadto jest niskokaloryczna, a w przepisie na krem z cukinii praktycznie występuje ona sama! Cukinia odkwasza organizm, wspomaga przemianę materii.

Zupa krem z cukinii jest więc bardzo zdrowa, świetnie rozgrzewa i ma mało kalorii, dzięki temu można spokojnie zjeść sporą porcję zupy.

Składniki:

  • 1 duża cukinia lub 2 mniejsze
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • świeże listki oregano i bazylii
  • bulion (ok. 1 litra)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Dużą cukinię, która ma grubą skórę, należy obrać i wydrążyć z niej pestki ze środka. Z młodych nie trzeba zdejmować skóry ani wyjmować małych pesteczek. Wymyte cukinie pokroić w mniejszą kostkę.

krem z cukiniiCebulę i czosnek obrać i pokroić w kosteczkę. W rondlu podgrzać oliwę z oliwek i wrzucić do niej posiekaną cebulkę i czosnek. Chwilę razem przesmażyć, po czym wrzucić pokrojoną w kostkę cukinię, wymieszać i całość zalać bulionem. Nie zalewać ponad warzywa, ponieważ cukinia puści wodę i krem z cukinii może być za rzadki.

Całość poddusić na wolnym ogniu ok. 10-15 minut, aż cukinia będzie miękka. Przestudzić lekko (by nie stępić noży blendera), po czym zmiksować całość na gładki krem dodając listki oregano i bazylii.

Krem z cukinii doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zupę z cukinii podawać np. z pestkami dyni, grzankami, groszkiem ptysiowym. Można dodać do niej plastry (bardzo cienkie) pokrojonej lekko zgrillowanej cukinii.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
zupa warzywna
Zupa warzywna z pomidorami

Zupa warzywna z pomidorami Kolejna zupa (obok zupy jarzynowej), do środka której możecie dodać różne warzywa. Zrobiłam ją ostatnio, gdy...

Zamknij