Zupa ogórkowa

zupa ogórkowaTradycyjna zupa ogórkowa

Jedna z moich ulubionych, bo jest kwaskowa i z ogórkami, które uwielbiam! Zupa ogórkowa (jak niemal każda inna) jest łatwa i tania w wykonaniu, a przede wszystkim bardzo zdrowa.

Składniki:

  • kostka na zupę (może być podudzie lub skrzydełko z kurczaka)
  • 3 nieduże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 4-5 kiszonych ogórków (+ opcjonalnie sok z tych ogórków)
  • natka pietruszki i/lub koperku
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sól
  • pieprz

Do średniej wielkości garnka wlać wodę (pomiędzy 1/2-2/3 pojemności), wrzucić wymytą surową kostkę i gotować, aż mięsko będzie miękkie. Można je oddzielić od kostki i wrzucić do wywaru. Warzywa obrać i dokładnie wymyć. Ziemniaki pokroić w niedużą kostkę, marchewkę i kawałek selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pietruszkę przekroić na mniejsze części, por posiekać w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa wrzucić do zupy i gotować do miękkości (ok. 10-15 minut). Ogórki przekroić wzdłuż na pół i zetrzeć (od strony miąższu) na tarce o grubych oczkach bez skóry (jeśli skór jest twarda; jeśli jest stosunkowo miękka, można ogórki zetrzeć ze skórą). Starte ogórki dorzucić do zupy, przyprawić solą (ok. 1 płaska łyżeczka) i pieprzem. Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami zupy w oddzielnym naczyniu, po czym wlać całość do zupy. Zagotować. Zupę ogórkową posypać natką pietruszki lub koperku.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem
Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem

Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem Przepyszny kruchy spód, kwaśny rabarbar, słodki, aksamitny budyń i chrupiąca kruszonka... Czego chcieć więcej?......

Zamknij