Krem ze szparagów

krem ze szparagówKrem ze szparagów zielonych z chipsem z parmezanu

Gdy sezon szparagowy w pełni, a szparagi tanie, trzeba trochę poszaleć i najeść się ich „na zapas”. Zdecydowanie bardziej wolę zupę krem ze szparagów zielonych niż z białych. Prezentuję dziś zupę krem wykonaną właśnie z tych warzyw.

Składniki:

  • pęczek szparagów zielonych
  • 2 ziemniaki (opcjonalnie)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka lub 1/2 zwykłej cebulkikrem ze szparagów
  • kilka liści świeżej bazylii lub natki zielonej pietruszki (opcjonalnie)
  • 2 łyżki masła
  • ok. 1/2 litra bulionu warzywnego
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki
  • sól
  • pieprz

Szparagi dokładnie wymyć. Oderwać twarde, zdrewniałe końcówki (można je odłamać bądź odkroić) i odkroić główki szparagów (ok. 3 cm). Główki odłożyć na bok. Pozostałe części szparaga pokroić na kawałki ok. 2-3 cm. W rondlu roztopić masło i zeszklić na nim posiekany ząbek czosnku i posiekaną cebulkę. Wrzucić pokrojone na kawałki szparagi (bez główek), chwilę przesmażyć. Jeśli dodajecie ziemniaki, wrzucić je na tym etapie, wymyte i pokrojone w kostkę. Zalać bulionem – powinno być go tyle, aby zakrywał wszystkie warzywa. Gotować je do miękkości (ok. 15 minut). Wystudzić, dorzucić liście bazylii lub pietruszki i zmiksować na gładki krem (można przetrzeć przez sito, aby pozbyć się włókien ze szparagów). Krem ze szparagów doprawić do smaku, wlać śmietankę kremówkę, wymieszać.

Składniki na chipsy z parmezanu:chipsy z parmezanu

  • ser parmezan
  • świeża bazylia lub natka pietruszki (opcjonalnie)

Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach (1 łyżka startego parmezanu = 1 chips z parmezanu), połączyć go z posiekanymi ziołami (można ich nie dodawać). Układać po jednej łyżce startego sera na papierze do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 160oC piekarnika i zapiekać do roztopienia się sera i zarumienienia (ok. 3-5 minut). Wyjąć z piekarnika, wystudzić, aby ser stwardniał. Aby uzyskać zwinięty chip, należy po wyjęciu z piekarnika zwinąć lekko papier z chipsem i przytrzymać. Wtedy chips „zastygnie” według wymaganego kształtu.

Zupę wlać do talerzy, udekorować świeżymi ziołami, chipsami z parmezanu, śmietanką, świeżo startym pieprzem. Krem ze szparagów można podać też z grzankami bądź płatkami migdałów uprażonymi na patelni.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
risotto bolońskie
Risotto po bolońsku

Risotto po bolońsku Jedno z lepszych risotto mięsnych - risotto po bolońsku. Jak każde risotto - wymaga czasu i ciągłego...

Zamknij