Krem z białych szparagów

Krem z białych szparagówKrem z białych szparagów z mleczkiem kokosowym

Wspaniała, delikatna, aksamitna zupa krem z białych szparagów, z dodatkiem mleczka kokosowego. Szparagi świetnie się połączyły z mleczkiem kokosowym, tworząc idealną przystawkę. Zupa jest bardzo smaczna i zdrowa, a robi się ją bardzo szybko.

Składniki:

  • 1,5 pęczka białych szparagów
  • 2-3 nieduże ziemniaki
  • 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
  • 1/2 szalotki
  • bulion lub woda
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki obrać, pokroić w niewielką kostkę.

Szparagom odłamać zdrewniałe końcówki, obrać je cienko obieraczką do ziemniaków i pokroić w 2-3 cm kawałki.

W garnku podgrzać oliwę i poddusić na niej posiekaną drobno szalotkę. Po 2 minutach dodać pokrojone ziemniaki, a po kolejnej minucie – szparagi (można zostawić kilka główek szparagów do dekoracji). Wszystko razem chwilę przesmażyć, po czym zalać mleczkiem kokosowym i uzupełnić bulionem (płyn powinien ledwo co zakrywać warzywa). Zupę zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 minut do miękkości warzyw.

Zupę zmiksować na gładki krem, a następnie przelać przez sitko do drugiego garnka (aby pozbyć się łukowatych części szparagów). Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Główki szparagów do dekoracji ugotować na parze przez 2-3 minuty.

Krem z białych szparagów podawać z kawałkami szparagów lub grzankami. Można posypać natką pietruszki.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Kuskus z rukolą i łososiem
Kuskus z rukolą i łososiem

Kuskus z rukolą i łososiem pieczonym Danie, które może być podane na ciepło - jako obiad, lub na zimno -...

Zamknij