Krem z pieczarek

krem z pieczarekKrem z pieczarek

Nie przepadam za zupą pieczarkową z uwagi na gotowane, nieco mdłe w smaku pieczarki, za to bardzo smakuje mi krem z pieczarek. Zupa krem z pieczarek z tego przepisu jest pyszna i na pewno będę ją robić częściej.

Krem z pieczarek to świetna gorąca przystawka, która zaspokoi pierwszy głód i rozgrzeje w chłodniejsze dni. Ja lubię pieczarki w pikantnej wersji, więc do zupy kremu z pieczarek dodaję sporo świeżo zmielonego pieprzu.

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 2-3 ziemniaki
  • 1/2 cebuli lub kawałek pora
  • 1 ząbek czosnku
  • mały kawałek selera (opcjonalnie)
  • mały kawałek pietruszki (opcjonalnie)
  • 2 łyżki masła
  • rozmaryn
  • sól
  • pieprz

Pieczarki obrać, wymyć, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę drobno posiekać. Ziemniaki oraz pietruszkę i seler obrać, wymyć, pokroić w kostkę. W rondlu zagotować wodę (nie za dużo, na razie ok. 1/2-3/4 litra) i wrzucić ziemniaki, seler i pietruszkę.

Na głębokiej patelni roztopić masło i wrzucić na nie posiekaną cebulę, zgnieciony czosnek, a po chwili, gdy się lekko zaczną rumienić – pieczarki. Całość dusić do czasu, aż odparuje nadmiar wody i pieczarki zaczną się rumienić.zupa krem z pieczarek

Pieczarki wrzucić do garnka z pozostałymi warzywami, zagotować i gotować ok. 10-15 minut do miękkości warzyw. Dodać również przyprawy.

Całość zblendować (wcześniej proponuję nieco ostudzić zupę, by nie stępić ostrzy blendera) na gładki krem. Jeśli krem z pieczarek będzie zbyt gęsty, dolać nieco wody lub bulionu.

Zupę krem z pieczarek podawać z kleksem śmietany i natką pietruszki. Można do niej podać również chrupiące grzanki lub groszek ptysiowy.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
szarlotka z migdałami prażonymi
Szarlotka z migdałami

Szarlotka z migdałami Jest to bardzo prosty przepis na smaczną szarlotkę z migdałami. Nie za słodki spód, warstwa soczystych, kwaśnych...

Zamknij