Krem brokułowo-szpinakowy

Krem brokułowo-szpinakowyKrem brokułowo-szpinakowy

Szybka do przygotowania, smaczna i zdrowa zupa krem. Krem brokułowo-szpinakowy zrobiłam, gdy w lodówce odnalazłam niezbyt świeży już kawałek brokuła i sporą ilość świeżego szpinaku. Smak – świetny. Nawet mój T., który nie lubi szpinaku, zjadł zupę z apetytem 🙂 Pewnie czytając ten wpis dopiero dowie się, co jadł 😉

Dla osób, które niechętnie jadają szpinak, polecam krem z brokułów bez szpinaku.

Składniki:

  • 1/2 brokuła
  • 4 spore garście świeżego szpinaku
  • 1-2 ziemniaki
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • bulion warzywny
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki
  • sól
  • pieprz

W rondlu podgrzać oliwę, dodać masło, podgrzać. Cebulkę drobno posiekać, poddusić ją na tłuszczu, po chwili dodając przeciśnięty przez praskę czosnek.

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do rondla. Wymieszać.

Brokuły wymyć, podzielić na małe różyczki, dodać pozostałych składników. Wszystko razem krótko przesmażyć, po czym zalać bulionem (nieco ponad powierzchnię warzyw) i gotować do miękkości (ok. 10-15 minut).

Gdy warzywa będą miękkie, dodać dokładnie wypłukany pod bieżącą wodą szpinak. Pogotować jeszcze 1-2 minuty, po czym zmiksować zupę na gładki krem dodając śmietankę kremówkę, która nada zupie delikatności.

Krem brokułowo-szpinakowy doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ulubionymi pestkami (dyni, słonecznika) lub grzankami. Do zupy możecie dodać kawałek sera mozzarella, który rozpuści się w gorącej zupie.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
ryba po japońsku najlepsza
Ryba po japońsku

Ryba po japońsku Genialny przepis na wyśmienitą rybę po japońsku! Dostałam go od swojej cioci, która już teraz nie pamięta,...

Zamknij