Krem brokułowo-szpinakowy
Krem brokułowo-szpinakowy
Szybka do przygotowania, smaczna i zdrowa zupa krem. Krem brokułowo-szpinakowy zrobiłam, gdy w lodówce odnalazłam niezbyt świeży już kawałek brokuła i sporą ilość świeżego szpinaku. Smak – świetny. Nawet mój T., który nie lubi szpinaku, zjadł zupę z apetytem 🙂 Pewnie czytając ten wpis dopiero dowie się, co jadł 😉
Dla osób, które niechętnie jadają szpinak, polecam krem z brokułów bez szpinaku.
Składniki:
- 1/2 brokuła
- 4 spore garście świeżego szpinaku
- 1-2 ziemniaki
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- bulion warzywny
- 1/4 szklanki śmietanki kremówki
- sól
- pieprz
W rondlu podgrzać oliwę, dodać masło, podgrzać. Cebulkę drobno posiekać, poddusić ją na tłuszczu, po chwili dodając przeciśnięty przez praskę czosnek.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do rondla. Wymieszać.
Brokuły wymyć, podzielić na małe różyczki, dodać pozostałych składników. Wszystko razem krótko przesmażyć, po czym zalać bulionem (nieco ponad powierzchnię warzyw) i gotować do miękkości (ok. 10-15 minut).
Gdy warzywa będą miękkie, dodać dokładnie wypłukany pod bieżącą wodą szpinak. Pogotować jeszcze 1-2 minuty, po czym zmiksować zupę na gładki krem dodając śmietankę kremówkę, która nada zupie delikatności.
Krem brokułowo-szpinakowy doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ulubionymi pestkami (dyni, słonecznika) lub grzankami. Do zupy możecie dodać kawałek sera mozzarella, który rozpuści się w gorącej zupie.
Smacznego!