Krem z brokułów

zupa krem z brokułówKrem z brokułów z gorgonzolą

Brokuły należą do rodziny kapustowatych. Ich ogromną zaletą jest to, że zawierają sporo witamin i składników mineralnych. Z uwagi na zawartość kwasu foliowego, są polecane kobietom w ciąży. Jest to warzywo niskokaloryczne, możemy więc spożywać w dużych ilościach. Najlepsze i najzdrowsze są brokuły nieprzetworzone lub jedynie lekko obgotowane. Ja dzisiaj jednak zaprezentuję gorącą wersję tej kapusty – krem z brokułów.

Plusem jest to, że brokuły obecnie możemy dostać w sklepie przez cały rok, więc taką zupę możemy zrobić nie tylko w sezonie, ale i zimą – szczególnie tą porą polecam tę zupę, gdyż idealnie rozgrzewa 🙂

Składniki: brokuły i gorgonzola

  • 1 brokuł
  • 2 ziemniaki (opcjonalnie)
  • 50 g sera gorgonzola
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 litr bulionu (np. z kostki rosołowej)
  • 1 łyżka oliwy
  • świeże zioła (opcjonalnie: bazylia, natka pietruszki)
  • sól
  • pieprz

W ganku podgrzać oliwę z rozgniecionym i posiekanym czosnkiem. Lekko poddusić. Brokuła umyć i oddzielić różyczki od łodyg. Wrzucić do garnka. W tym samym czasie dorzucić wymyte, obrane, pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Zalać wszystko bulionem i gotować do miękkości. Lekko ostudzić (wrzątek tępi noże blendera) i zmiksować blenderem na krem. Do miksowania dodać świeże zioła (garść). Zupa nabierze ładnego aromatu i nieco poprawi się jej kolor. Dodać przyprawy.

krem z brokułówKrem z brokułów podawać gorący, skropiony oliwą lub z łyżką śmietany. W tym przepisie jednak użyłam sera gorgonzola. Na gorącym kremie z brokułów ułożyć plastry sera gorgonzola, który powoli zacznie się roztapiać.

Jako dodatek do kremu z brokułów możemy dać grzanki, groszek ptysiowy, lub np. uprażone płatki migdałów.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
strudel jabłkowy z sosem waniliowym
Strudel jabłkowy

Strudel jabłkowy - Apfelstrudel Będąc zimą w Austrii i szusując na stokach, w przerwie na odpoczynek i rozprostowanie nart często...

Zamknij