Krem z brokułów i jarmużu

Krem z brokułów i jarmużuKrem z brokułów i jarmużu

Idealna zupa na zimę – krem z brokułów i jarmużu: rozgrzewa, syci, smakuje, a przy tym dodaje zdrowia i energii! Krem z brokułów i jarmużu robi się w ekspresowym tempie, a smak powinien Was zadowolić.

Składniki:

  • 1/2 brokuła
  • ok. 70 g jarmużu (2 spore garście posiekanego jarmużu)
  • 1 średniej wielkości ziemniak
  • mały kawałek selera
  • kawałeczek pora (1-2 cm)
  • bulion warzywny (ok. 1/2 – 3/4 litra) lub opcjonalnie woda
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki
  • szczypta estragonu
  • szczypta mielonego kminku
  • sól
  • pieprz

Ziemniak i seler obrać, pokroić w kostkę. Pora posiekać. Brokuła podzielić na różyczki, wymyć. Wymyty jarmuż posiekać drobniej.

W garnku rozgrzać oliwę i dodać przeciśnięty ząbek czosnku oraz posiekanego pora. Wymieszać, po czym dodać pokrojonego ziemniaka i seler. Wymieszać i zalać gorącym bulionem. Gotować na niewielkim ogniu. Po ok. 7 minutach dorzucić różyczki brokuła, a po kolejnych 3 minutach – jarmuż. Ten ostatni położyć na wierzchu nie mieszając go z pozostałymi warzywami (tak, aby gotował się lekko „na parze”). Po ok. 3-5 minutach, gdy warzywa będą już miękkie, wsypać przyprawy, wlać śmietankę kremówkę i wszystko zblendować na gładki krem. W razie konieczności dolać nieco więcej bulionu.

Krem z brokuła i jarmużu podawać gorący z grzankami, groszkiem ptysiowym, ulubionymi nasionami (pestki słonecznika, dyni), z kawałkami mozzarelli lub sera koziego bądź z chrupiącymi plastrami boczku wędzonego (podsmażonego na patelni).

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Pęczotto z botwinką i mięsem
Pęczotto z botwinką i mięsem mielonym

Pęczotto z botwinką i mięsem mielonym Szybkie, jednogarnkowe danie, z przepyszną młodą botwinką. Tym razem dodałam też mięso, dla mojego...

Zamknij