Pęczotto z indykiem, jarmużem i brokułami

Pęczotto z indykiem, jarmużem i brokułamiPęczotto z indykiem, jarmużem i brokułami

Zainspirowana letnimi przebojami z pęczotto z kurczakiem, cukinią i fasolką postanowiłam kombinować dalej 😉 Danie podobne do pęczotto z kurczakiem i jarmużem, gdyż zawiera podobne składniki, jednak jakże odmienne w smaku dzięki zmielonemu mięsu z indyka! Zachęcam do wypróbowania i znalezienia swojego ulubionego smaku 🙂

Składniki na 4 porcje:

  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • kawałek piersi z indyka (ok. 200-300 g)
  • 2 garście posiekanego jarmużu
  • kilka różyczek brokuła
  • 1/2 cebuli
  • ok. 3 szklanki bulionu warzywnego gorącego (ewentualnie wody)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki startego sera parmezan
  • sól
  • pieprz

Indyka wymyć, pozbawić jasnych błon, dokładnie osuszyć, pokroić w kostkę i zmielić w malakserze. Cebulę drobno posiekać. Brokuła i jarmuż wymyć. Pęczak opłukać na sitku pod bieżącą wodą.Pęczotto z indykiem, jarmużem, brokułami

W głębokiej patelni (lub w woku) rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej posiekaną cebulkę, dodając po chwili zmielonego indyka. Smażyć rozdrabniając mięso widelcem na mniejsze części. Gdy indyk będzie się rumienił, wsypać kaszę i całość podgrzać, mieszając (ok. 2 minut). Wlać sos sojowy, a po minucie pierwszą porcję bulionu (można zastąpić 1/3 szklanki bulionu – winem białym wytrawnym). Danie podgrzewać, mieszając i dolewając co jakiś czas kolejną porcję bulionu. Postępujemy jak w przypadku risotto (gdy płyn niemal w całości wyparuje, dolewamy kolejną porcję, ciągle mieszając). Po ok. 15 minutach dorzucić różyczki brokuła, a po 2 kolejnych minutach – jarmuż. Całość podgrzewać kolejnych 3-5 minut (w zależności od oczekiwanego stopnia miękkości kaszy i warzyw, aczkolwiek danie nie powinno być rozgotowane). Wraz z ostatnią partią bulionu wsypać starty parmezan, zgasić grzanie pod patelnią, wymieszać kilka razy i wyłożyć danie na talerze.

Pęczotto z indykiem, jarmużem i brokułami podawać od razu po przygotowaniu.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Tiramisu
Tiramisu

Tiramisu Tiramisu to włoski deser składający się z biszkoptów nasączonych mocną kawą z dodatkiem likieru oraz warstwy kremowego serka mascarpone...

Zamknij