Pęczotto z cukinią, bobem i kurczakiem

Pęczotto z bobem, cukinią i kurczakiemPęczotto z cukinią, bobem i kurczakiem

Zwykłe składniki w niezwykłym daniu! Pęczotto z cukinią, bobem i kurczakiem zachwyciło moich domowników!

Składniki na 4 porcje:

  • 1/2 szklanki kaszy pęczak
  • 1 nieduża pierś z kurczaka
  • 2 szklanki bobu
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • bulion (ok. 500 ml)
  • 2 łyżki oliwy
  • tymianek (1 płaska łyżeczka suszonego lub kilka listków świeżego)
  • sól
  • pieprz

Kurczaka wymyć, pozbawić białych błon, pokroić w kostkę i oprószyć solą i pieprzem.

Bób ugotować (ok. 10-13 minut) w dużej ilości wody (wodę posolić pod koniec gotowania). Ostudzić i obrać z łupinek.

Cukinię pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać.Pęczak z bobem, cukinią i kurczakiem

W głębokiej patelni rozgrzać oliwę i poddusić na niej posiekaną cebulę. Po chwili wrzucić pokrojonego kurczaka, smażyć kilka minut do jego zarumienienia. Wsypać kaszę pęczak uprzednio wypłukaną pod bieżącą wodą, wymieszać i zalać gorącym bulionem. Przykryć pokrywką i gotować ok. 15-17 minut, po czym wrzucić pokrojoną w kostkę cukinię i dusić kolejnych ok. 5 minut. W razie konieczności do dania dolać więcej bulionu (na koniec danie powinno być lekko płynne).

Na sam koniec dodać bób, wymieszać.

Danie wykładać na głębokie talerze, opcjonalnie posypując startym parmezanem lub posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
koktajl bananowo-borówkowy
Koktajl bananowy z borówkami

Koktajl bananowy z borówkami Bardzo dawno temu wierzono, że borówki mają moc i ceniono je za ich właściwości lecznicze. Mają...

Zamknij