Pęczotto z kurczakiem, cukinią i fasolką

Pęczotto z kurczakiem, cukinią i fasolkąPęczotto z kurczakiem, cukinią i fasolką szparagową

Pomysł pojawił się znienacka. Miałam kurczaka i nieco warzyw. Nie miałam ochoty na ryż ani makaron, a kasza wydawała mi się idealna. Wpadłam na pomysł, by zrobić pęczotto z kurczakiem i dodać cukinię i fasolkę szparagową. Danie wyszło niesamowicie smaczne! Co więcej, smakowało również (i to bardzo!) mojemu T., który za „zielskiem” (tu cukinia i natka pietruszki) nie przepada. Zjadł 2 porcje! Pęczotto z kurczakiem, cukinią i fasolką to danie, ktore z pewnością powtórzę niejednokrotnie!

Składniki na 3-4 porcje:

  • 3/4 szklanki kaszy pęczak
  • 300 g piersi z kurczaka
  • garść (pęczek) fasolki szparagowej
  • 1 nieduża cukinia
  • ok. 3 szklanki bulionu
  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masla
  • 2 łyżki startego sera parmezan
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pieprz

Pierś z kurczaka wymyć, osuszyć, wyciąć białe błony i zmielić (można w maszynce do mielenia mięsa ale również świetnie nadaje się do tego malakser).Pęczak z kurczakiem, cukinią i fasolką

W głębokiej patelni lub w woku rozgrzać oliwę (1 łyżkę) i wrzucić na nią suchą kaszę. Wymieszać, aby ziarenka pokryły się olejem. Następnie po środku zrobić miejsce, wlać pozostały tłuszcz i wrzucić zmielone mięso z kurczaka. Do całości dodać sos sojowy i wszystko wymieszać razem rozdrabniając mięso na mniejsze grudki.

Gdy kasza i kurczak lekko się przesmażą, wlać 1/3 bulionu, zagotować i gotować do czasu, aż płyn wyparuje. Pęczotto z kurczakiem należy często mieszać. Gdy płyn niemal całkowicie wyparuje, wlać kolejna porcję.

W międzyczasie przygotować warzywa: wymyć, z fasolki odciąć końcówki i pokroić ją na kawałki ok. 2 cm; cukinię pokroić w kostkę.

Po ok. 10 minutach od zagotowania się pęczotto z kurczakiem, dorzucić warzywa i gotować kolejnych ok. 10 minut, dolewając cały bulion.

Pod koniec gotowania kasza powinna być lekko al dente, warzywa również. Zdjąć całość z ognia, dodać masło i starty parmezan, wymieszać, przyprawić do smaku pieprzem (i ewentualnie solą) i wsypać natkę pietruszki.

Pęczotto z kurczakiem, cukinią i fasolką wyłożyć na talerze i podawać od razu.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Tort bezowy migdałowo-kokosowy
Tort bezowy migdałowo-kokosowy

Tort bezowy migdałowo-kokosowy Uwielbiam torty bezowe! Uwielbiam je robić i uwielbiam je jeść :) Robi się je, wbrew pozorom, łatwo,...

Zamknij