Makaron ze szparagami

Makaron ze szparagami i cukiniąMakaron ze szparagami i cukinią w kremowym sosie z mascarpone

Gdy w warzywniaku pojawiają się świeże szparagi, mam mnóstwo pomysłów na ich wykorzystanie. Jednym z nich jest makaron ze szparagami. Tym razem do makaronu ze szparagami dodałam cukinię, a sos zrobiłam na bazie serka mascarpone. Obiad wyszedł prze-pysz-ny!

Składniki na 2 porcje:Szparagi i cukinia

  • 150 g makaronu (np. penne, świderki)
  • 6-8 szparagów
  • 1/2 niedużej cukinii
  • 2 czubate łyżki serka mascarpone
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła
  • szczypta szafranu
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku (a jeszcze lepiej – świeży tymianek)
  • sól
  • pieprz

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie przygotować sos.

Warzywa wymyć. Ze szparagów odłamać zdrewniałe końcówki. Łodyżki pokroić w paski (1-3 cm), główki przeciąć wzdłuż. Cukinię pokroić w plastry (nie trzeba jej obierać).

Na łyżce masła podsmażyć chwilę cukinię, dolać do niej nieco wody z gotującego się makaronu i dusić ją ok. 3 minut, po czym dorzucić pokrojone szparagi (oprócz główek) i razem dusić wszystko ok. 5 minut.

Makaron z cukinią i szparagamiW tym samym czasie jajko rozbełtać dodając do niego mleko, mascarpone, szafran, tymianek, sól, pieprz. Całość dokładnie wymieszać, dodając do sosu ok. 1/4 szklanki wody z gotującego się makaronu.

Do warzyw wrzucić odcedzony makaron, główki szparagów i sos z mascarpone. Podgrzać wszystko kilka chwil, aby sos zgęstniał, a główki szparagów zmiękły.

Makaron ze szparagami i cukinią w sosie mascarpone wyłożyć na głębokie talerze, podawać gorący.

Smacznego!

zmiksowana-pl-scroll
Przeczytaj inne:
Sałatka z kalafiorem i jajkiem
Sałatka z kalafiorem i jajkiem

Sałatka z kalafiorem i jajkiem Iście letnie smaki! Sałatka z kalafiorem i jajkiem, z dodatkiem ogórka gruntowego, kukurydzy konserwowej i...

Zamknij