Makaron ze szparagami i krewetkami

Makaron ze szparagami i krewetkamiMakaron ze szparagami i krewetkami

Wykwintne, niecodzienne danie z dodatkiem afrodyzjaków 😉 Makaron ze szparagami i krewetkami to wbrew pozorom obiad, na jaki może sobie każdy pozwolić. Zarówno szparagi jak i krewetki są bez problemu dostępne i w optymalnej cenie. Obiad taki zachwyci najbardziej wymagających 🙂

Składniki:Szparagi i krewetki

  • 10 krewetek (mogą być mrożone)
  • 10 zielonych szparagów
  • 160 g makaronu
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek papryczki chilli
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki śmietany 12% (lub śmietanki kremówki 30%)
  • woda z gotującego się makaronu (ok. 1/2 szklanki)
  • 2 łyżki posiekanego koperku (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz

Krewetki oczyścić (mrożone wcześniej rozmrozić i osuszyć), szparagi obrać (odłamać zdrewniałe końcówki i obrać lekko) i pokroić na mniejsze kawałki (2-3 cm).

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

W głębokiej patelni roztopić masło i wrzucić na nie posiekaną papryczkę chilli oraz zmiażdżony ząbek czosnku (czosnek ma jedynie uwolnić aromat, później należy go wyjąć z dania). Dodać krewetki i smażyć je po ok. 2-3 minuty z każdej strony. Gdy będą zarumienione, dolać nieco wody z gotującego się makaronu i wrzucić pokrojone szparagi (oprócz główek), wyjąć czosnek. Całość dusić kilka minut do miękkości, po czym na 1-2 minutę przed końcem dorzucić główki szparagów. Do sosu wlać śmietankę kremówkę i doprawić go solą i pieprzem.

Do sosu dorzucić ugotowany i odcedzony makaron, całość wymieszać i przełożyć na talerze. Makaron ze szparagami i krewetkami udekorować posiekanym koperkiem.

Smacznego!

zmiksowana-pl-scroll
Przeczytaj inne:
koktajl truskawka banan
Koktajl truskawkowo-bananowy

Koktajl truskawkowo - bananowy Pierwszy koktajl z truskawek w tym sezonie! I na pewno nie ostatni, bo sezon dopiero się...

Zamknij