Makaron z białymi szparagami

Makaron z białymi szparagami i sosem śmietanowo serowymMakaron z białymi szparagami w sosie śmietankowo-serowym.

Przepyszny obiad do przygotowania w maksymalnie pół godziny. Makaron z białymi szparagami, całość otulona pysznym, kremowym sosem na bazie śmietanki kremówki i wyrazistego sera parmezan. To musi Wam posmakować!Makaron z białymi szparagami

Składniki na 2 porcje:

  • ok. 160 g makaronu (u mnie pappardelle)
  • ok. 6-8 białych szparagów
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 1/3 szklanki startego sera parmezan
  • 1/2 ząbka czosnku (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Szparagi obrać cienko obieraczką do ziemniaków. Odłamać ich zdrewniałe końcówki, odkroić główki (zachować je), a łodyżki pokroić na ok. 3 cm kawałki.

W dużym garnku zagotować wodę, posolić ją. Na wrzątek wrzucić makaron. Na ok. 7 minut przed końcem gotowania makaronu wrzucić pokrojone łodyżki szparagów, a na 3 minuty przed końcem gotowania – dorzucić główki szparagów. Makaron z białymi szparagami odcedzić na durszlaku ale nie przelewać go zimną wodą. W tym samym garnku podgrzać oliwę z oliwek i poddusić na niej przez chwilę pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek. Po chwili wlać śmietankę kremówkę, zagotować i dorzucić makaron ze szparagami. Całość podgrzewać, aż sos zacznie się robić gęsty. Wsypać starty ser,zdjąć z ognia i doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość wymieszać i wyłożyć na talerze.

Danie posypać startym parmezanem, opcjonalnie posiekaną natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
ciastka ze słonecznikiem
Ciasteczka ze słonecznikiem

Chrupiące ciasteczka ze słonecznikiem Niedzielny, jesienny, leniwy poranek... Słońce przebija się przez okna... Po śniadaniu w łóżku czas na kawusię...

Zamknij