Sałatka grecka

sałatka grecka i sos winegretSałatka grecka

W dosłownym tłumaczeniu: sałatka wiejska. Jest to tradycyjna sałatka Greków, podawana w różnych wariantach. Obecnie znana chyba na całym świecie. W tradycyjnej kuchni podawana jest z plastrem sera feta, w zmodyfikowanej – feta krojona jest w kostki. Kluczem dobrej sałatki są bardzo świeże warzywa i dobry winegret.

Składniki:

  • kilka liści sałaty lodowej
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • świeży ogórek (np. gruntowy)
  • pół czerwonej cebuli
  • kilka oliwek (najlepiej ciemnych)
  • plaster sera feta

Wszystkie warzywa dokładnie wymyć. Sałatę porwać na kawałki i ułożyć na talerzu. Pomidory poprzekrawać, ogórka obrać i pokroić w plastry, oliwki odsączyć z zalewy, cebulę posiekać w plasterki, fetę pokruszyć na kawałki. Wszystkie składniki dodać do sałaty.

Składniki na sos winegret:sałatka grecka

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • odrobina cukru
  • suszone oregano

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dressingiem polać sałatkę. Podawać od razu, można z grzankami, można też ze schłodzonym białym wytrawnym winem.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
owsianka
Owsianka waniliowa

Waniliowa owsianka na mleku Płatki owsiane to bogactwo witamin i minerałów. Spośród wielu zbóż, mają najwięcej białka i aminokwasów. Są...

Zamknij