Zupa gulaszowa

zupa gulaszowa z pieczarkamiZupa gulaszowa

Pyszna, sycąca, mocno pożywna zupa gulaszowa. Przepis jest dość prosty, a smak na pewno zadowoli niejednego łasucha.

Zupę gulaszową możecie przygotować z ulubionego kawałka mięsa. Ja wybrałam kawałek szynki oraz wołowiny, ale możecie również użyć np. łopatki.

Zupa gulaszowa wywodzi się z Węgier i z reguły podawana jest w kociołkach (tradycyjnie nawet robiona była w kociołku nad ogniskiem), aby dłużej zachowała wysoką temperaturę.

Składniki:mięso na zupę gulaszową

  • 1 kg mięsa (łopatka, szynka, wołowina)
  • 1 czerwona papryka
  • 2 małe marchewki
  • 3 ziemniaki
  • kawałek korzenia pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 małych pieczarek (opcjonalnie)
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • olej
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • papryka w proszku słodka (1/2 łyżeczki)
  • papryka w proszku ostra (1/2 łyżeczki)
  • sól
  • pieprz

zupa gulaszowaMięso wymyć i pokroić w kostkę o boku ok. 2 cm. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa, wymieszać dodając ok. 2 łyżki oleju, liść laurowy i ziele angielskie. Odstawić na min. pół godziny w chłodne miejsce.

Przygotować warzywa:

ziemniaki i marchew pokroić w kostkę (ewentualnie część marchewki można zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Seler i pietruszkę przekroić na mniejsze kawałki. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę (dość sporą). Pieczarki obrać, pokroić w plasterki. Cebulę posiekać.

W głębokiej patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć na nim posiekaną cebulę, dodając po chwili mięso. Całość smażyć do lekkiego zarumienienia, po czym przełożyć do sporego garnka i zalać gorącą wodą, zagotować, po czym zmniejszyć ogień i dusić ok. 30-40 minut.

Na tej samej patelni podsmażyć pieczarki, dusić do odparowania nadmiaru wody.

Wszystkie pokrojone warzywa dorzucić do zupy gulaszowej, gdy mięso będzie dość miękkie, dodać sól i pieprz. Całość gotować kolejnych ok. 15 minut do miękkości warzyw.

gulaszowa zupa   gulaszowa zupa prosta

Po tym czasie do zupy gulaszowej wlać pomidory z puszki i dodać koncentrat pomidorowy, zagotować i doprawić do smaku.

Zupę gulaszową podawać z pieczywem. Można posypać ją posiekaną natką pietruszki lub startym żółtym serem, który się na niej rozpuści.

Jeśli szukacie nieco lżejszych zup niż zupa gulaszowa, zapraszam do działu zupy – tam każdy znajdzie coś dla siebie.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Sałatka z kurczakiem i grzankami, sos cezar
Sałatka z kurczakiem i grzankami

Sałatka z kurczakiem i grzankami z sosem Cezar Przepyszna, chrupiąca sałatka z kurczakiem i grzankami, z dodatkiem wyrazistego sera parmezan....

Zamknij