Kopytka z sosem szpinakowo-serowym
Kopytka z sosem szpinakowo-serowym
Pyszne! Kopytka z sosem szpinakowo-serowym to danie, jakie mogłabym jeść kilka razy w miesiącu (a z reguły nie lubię często powtarzać swojego menu). Proste do przygotowania, a wykwintne w smaku kopytka w nieco odmienionej wersji, niż ta, jaką znamy z dzieciństwa 😉
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,5 szklanki maki pszennej
- 1 jajko
Kopytka przygotować dokładnie jak w przepisie na kopytka. Możecie się pokusić też o przygotowanie tego dania z kopytkami dyniowymi. Dynia świetnie pasuje do szpinaku.
Składniki na sos szpinakowo-serowy:
- 100 g świeżego szpinaku
- 100-150 g sera z niebieską pleśnią
- 1/3 szklanki śmietanki kremówki
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 łyżki oliwy
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Szpinak dokładnie wymyć i pozbawić twardych łodyżek.
Na głęboką patelnię wlać oliwę i dodać przeciśnięty ząbek czosnku, podgrzać. Gdy oliwa będzie gorąca, zmniejszy nieco grzanie pod patelnią (aby czosnek się nie rumienił) i wrzucić szpinak.
Ser pokroić w niewielką kostkę i dodać do szpinaku po ok. 2-3 minutach od wrzucenia szpinaku, wlewając jednocześnie śmietankę kremówkę. Całość dusić kilka minut, aż ser się rozpuści i sos stanie się bardziej gęsty i aksamitny. Sos szpinakowo-serowy doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. W razie potrzeby dolać nieco więcej śmietanki kremówki lub nieco wody z gotowania kopytek.
Kopytka polać sosem szpinakowo-serowym, podawać od razu po przygotowaniu.
Smacznego!