Kopytka z sosem szpinakowo-serowym

Kopytka w sosie szpinakowo-serowymKopytka z sosem szpinakowo-serowym

Pyszne! Kopytka z sosem szpinakowo-serowym to danie, jakie mogłabym jeść kilka razy w miesiącu (a z reguły nie lubię często powtarzać swojego menu). Proste do przygotowania, a wykwintne w smaku kopytka w nieco odmienionej wersji, niż ta, jaką znamy z dzieciństwa 😉

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 szklanki maki pszennej
  • 1 jajko

Kopytka przygotować dokładnie jak w przepisie na kopytka. Możecie się pokusić też o przygotowanie tego dania z kopytkami dyniowymi. Dynia świetnie pasuje do szpinaku.

Składniki na sos szpinakowo-serowy:

  • 100 g świeżego szpinaku
  • 100-150 g sera z niebieską pleśnią
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki oliwy
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprzKopytka w sosie szpinakowym

Szpinak dokładnie wymyć i pozbawić twardych łodyżek.

Na głęboką patelnię wlać oliwę i dodać przeciśnięty ząbek czosnku, podgrzać. Gdy oliwa będzie gorąca, zmniejszy nieco grzanie pod patelnią (aby czosnek się nie rumienił) i wrzucić szpinak.

Ser pokroić w niewielką kostkę i dodać do szpinaku po ok. 2-3 minutach od wrzucenia szpinaku, wlewając jednocześnie śmietankę kremówkę. Całość dusić kilka minut, aż ser się rozpuści i sos stanie się bardziej gęsty i aksamitny. Sos szpinakowo-serowy doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. W razie potrzeby dolać nieco więcej śmietanki kremówki lub nieco wody z gotowania kopytek.

Kopytka polać sosem szpinakowo-serowym, podawać od razu po przygotowaniu.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Zdrowych i radosnych Świąt

Z okazji Wielkiej Nocy życzę Wam ogroma przepysznych smakołyków na Waszych stołach i aby Wasze brzuszki nie cierpiały z nadmiaru...

Zamknij