Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

łosoś ze szpinakiem w cieście francuskimŁosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Jedno z moich ulubionych dań – łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim! Zaraz obok kieszonek ze szpinakiem! Choć przyznam, że to smakuje mi o wiele bardziej! Mocno chrupiące ciasto francuskie, bardzo soczysty i bardzo zdrowy filet z łososia na liściach dobrze doprawionego i również zdrowego szpinaku! Całość z dodatkiem sosu czosnkowego! Genialne! Dla mnie numer jeden!

Składniki na 4 porcje:ciasto francuskie z łososiem i szpinakiem

  • płat ciasta francuskiego (gotowe)
  • filet z łososia (ok. 500-600 g)
  • 300 g szpinaku – liści (świeży lub mrożony)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 plastry sera feta lub sera z niebieską pleśnią (opcjonalnie)
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 jajko
  • garść płatków migdałów (opcjonalnie)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz cytrynowy
  • sól
  • pieprz

Filety z łososia (podzielić na 4 części) wymyć, osuszyć, usunąć skórę i ewentualne ości, oprószyć solą i pieprzem cytrynowym, ostawić.łosoś ze szpinakiem

Na patelni roztopić masło, dodać szpinak (mrożonego wcześniej nie rozmrażać), przeciśnięty czosnek. Dusić go do odparowania nadmiaru wody. Dodać śmietanę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Wystudzić. Szpinak powinien być dość wyrazisty.

Ciasto francuskie podzielić na cztery części (przecinając raz pionowo, drugi raz poziomo). Na każdej z czterech części położyć na samym środku część szpinaku (gdy dodajecie ser, można go wkruszyć do środka szpinaku, lub ułożyć na nim), a na niego – łososia. Ciasto francuskie zwinąć i dokleić brzegi. Można też to zrobić w sposób, jaki prezentowałam przy kurczaku w cieście francuskim (warkocz). Można lekko naciąć górny płat ciasta francuskiego (by powietrze szybciej doszło do ryby).

Każdego łososia w cieście francuskim posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać płatkami migdałów (opcjonalnie).

łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem   łosoś ze szpinakiem w cieście

Łososia w cieście francuskim położyć na papierze do pieczenia (w odstępach od siebie) i wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika (można z termoobiegiem). Piec ok. 20-25 minut (im grubsze filety, tym nieco dłużej) do zarumienienia.

Łososia w cieście francuskim można podawać np. z sosem czosnkowym lub innym dipem.

Mięsożercom polecam wersję z kurczakiem.

Smacznego!

zmiksowana-pl-scroll
Przeczytaj inne:
Sałatka z buraków i mozzarelli
Sałatka z burakami i mozzarellą

Sałatka z burakami i mozzarellą Lato się skończyło, a wraz z nim świeże, pachnące warzywa, z jakimi można było robić...

Zamknij