Kurczak i szpinak w cieście francuskim

kurczak i szpinak w cieście francuskimKurczak i szpinak w cieście francuskim

Kurczak i szpinak – dwa zdrowe i pyszne produkty zamknięte w płat ciasta francuskiego… mniam! Przepyszne i dość szybkie do przygotowania danie, które możecie przygotować zarówno na obiad jak i na przyjęcia dla znajomych (wtedy polecam zamiast jednej sporej porcji zrobić kilka mniejszych zamykając ciasto francuskie np. według sposobu pokazanego w przepisie na ciasto francuskie ze szpinakiem).

Składniki:

  • płat ciasta francuskiego
  • 2 piersi z kurczaka
  • 400 g szpinaku (może być mrożony) w liściach
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprzkurczak ze szpinakiem w cieście francuskim

Piersi z kurczaka wymyć, osuszyć, przekroić je tak, aby powierzchnia była w miarę równa (z obydwu stron równej grubości), oprószyć lekko solą i pieprzem z obu stron.

Szpinak wrzucić na patelnię z odrobiną oleju lub masła (mrożonego nie rozmrażać wcześniej), dodać przeciśnięty ząbek czosnku, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Szpinak dusić do czasu, aż nadmiar wody wyparuje. Dodać śmietanę, wymieszać, wystudzić.

Rozłożony płat ciasta francuskiego przeciąć na 2 części i na środek każdej z nich ułożyć szpinak, a na niego pierś z kurczaka. Ciasto francuskie zawinąć (boki do środka) i dokleić, by się nie rozleciało podczas pieczenia, docisnąć też górę i dół. Można też zwinąć kurczaka w sposób prezentowany w przepisie na kurczaka w cieście francuskim.  Z góry zrobić kilka nacięć. Ciasto francuskie posmarować z wierzchu rozbełtanym jajkiem i wstawić do nagrzanego do ok. 190oC piekarnika i piec ok. 25-30 minut do zezłocenia.

Kurczak i szpinak w cieście francuskim świetnie smakuje z sosem czosnkowym.

W wegetariańskiej wersji polecam ciasto francuskie z łososiem.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Zupa kalafiorowa
Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa Alternatywą dla kremu z kalafiora jest zupa kalafiorowa. Jest to danie bardziej pożywne, ale nie mniej smaczne. Zupa...

Zamknij