Kurczak w cieście francuskim

kurczak w cieście francuskimKurczak w cieście francuskim

Kolejny pomysł na obiad z wykorzystaniem kurczaka. Jeśli znudziły Wam się kotlety lub roladki / roladki polecam sporządzić to danie. Kurczak w cieście francuskim jest obłędny: chrupiąca otoczka i delikatne i bardzo soczyste wnętrze idealnie do siebie pasują. Jest to pomysł zarówno na obiad jak i na ciepłą kolację.kurczak w cieście francuskim z sosem czosnkowym Ciasto francuskie nie jest niskokaloryczne, bo zawiera dużą ilość tłuszczu, ale czasami można trochę poszaleć, aby uzyskać zaskakujący i rewelacyjny efekt.

Danie można przyrządzić na spotkanie z grupką znajomych (można wtedy przyrządzić je w mniejszych porcjach), na pewno niejeden gość będzie zaczarowany smakiem i wyglądem dania.

Składniki:

  • płat ciasta francuskiego
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • kilka plastrów sera żółtego (opcjonalnie)
  • kilka plastrów boczku wędzonego (opcjonalnie)
  • łyżka sosu sojowego
  • 1 jajko
  • ostra papryka (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz

Piersi z kurczaka wymyć, usunąć błony. Ciasto francuskie rozłożyć i przeciąć je na długość piersi z kurczaka. kurczak i ciasto francuskieMięso oprószyć solą, pieprzem, papryką, lekko skropić sosem sojowym i ułożyć na środku kawałka ciasta francuskiego (jeśli dodajecie ser żółty i boczek, to należy położyć je pod lub na kurczaku), a po jego bokach zrobić nacięcia w odstępach ok. 1,5 cm od siebie. Każde nacięcie brać z boku, na przemian raz z prawej, raz z lewej strony i nakładać na kurczaka (coś w stylu warkocza) w taki sposób, aby pomiędzy nimi były przerwy umożliwiające dopływ powietrza (jak na zdjęciu).

Ciasto francuskie z zewnątrz posmarować roztrzepanym surowym jajkiem (dzięki temu skórka ładnie się przyrumieni i będzie błyszczeć). Kurczaka w cieście francuskim wstawić do nagrzanego do 190-200oC piekarnika (termoobieg) i piec ok. 30-40 minut. Jeśli pierś z kurczaka jest cienka, wystarczy jej krótszy czas pobytu w piekarniku, grubsze kawałki powinny posiedzieć minimum pół godziny.

Kurczaka w cieście francuskim podawać z mixem sałat w towarzystwie sosu czosnkowego lub innego dipu.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Seromakowiec bez spodu
Seromakowiec

Seromakowiec Seromakowiec, czyli jak sama nazwa wskazuje: ciasto z makiem i serem. Prosty przepis na smaczne ciasto doskonale znane większości...

Zamknij