Placuszki jogurtowe
Placuszki jogurtowe
Puszyste placuszki jogurtowe to alternatywa do placków z jabłkami, racuchów drożdżowych, czy placków z twarogu. Są dużo szybsze do wykonania, nie potrzeba do nich nawet miksera.
Placuszki jogurtowe można robić z owocami. Świetnie nadadzą się niemal wszystkie sezonowe owoce, od truskawek, malin, przez jagody, borówki, a nawet zwykłe jabłka czy banany.
Składniki na ok. 16 sztuk:
- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 170 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego lub zwykłego
- 1 łyżka roztopionego masła lub oleju
- ok. 1 szklanki owoców (pokrojonych na mniejsze kawałki), mogą być mrożone; ja użyłam świeżych borówek
W misce roztrzepać jajka, dodać do nich jogurt naturalny, roztopione masło i cukier, wymieszać (widelcem lub krótko mikserem). Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, krótko zmiksować do połączenia się składników. Dodać owoce (mrożonych nie rozmrażać wcześniej) i delikatnie wymieszać łyżką.
Na rozgrzaną patelnię (nieprzywierającą) nakładać po łyżce farszu w odstępach od siebie, bo nieco rosną podczas smażenia (nie ma potrzeby wlewania oleju na patelnię, jeśli dodaliśmy nieco do ciasta) i smażyć po kilka (ok. 2) minut do zezłocenia z każdej strony (na drugą stronę przełożyć dopiero, gdy naokoło placka zrobi się brązowa otoczka).
Placuszki jogurtowe podawać oprószone cukrem pudrem lub z jogurtem naturalnym/śmietaną i owocami. Można polać syropem klonowym lub płynnym miodem.
Smacznego!