Ciastka z musli

Ciasteczka z musliCiastka z musli

Przepyszne, mocno chrupiące, napakowane bakaliami i płatkami owsianymi ciastka z musli. W związku z tym, iż w ich środku jest dużo zdrowych składników, poczucie winy przy ich jedzeniu jest mniejsze 😉 No na pewno są to zdrowsze ciastka niż te, jakie możemy kupić w sklepie 🙂

Składniki na 2 blaszki ciastek:Musli do ciastek

  • 200 g masła
  • 2/3 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej (ja wymieszałam z mąką razową)
  • 2,5 szklanki musi (najlepiej zrobionego samodzielnie z płatków owsianych, żytnich, otrębów i bakalii oraz suszonych owoców)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

Masło roztopić w garnku, przestudzić, dodać do niego cukier i zmiksować, aby cukier się nieco rozpuścił. Dodać jajko, zmiksować.

Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, sodę i sól i wsypać wszystko do roztopionego masła, zmiksować.Ciastka z musli

Do ciasta wsypać musli, wymieszać.

Masę na ciastka z musli nakładać łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczać. Ciastka z musli wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec ok. 15 minut do ich zezłocenia. Jeśli macie termoobieg w piekarniku, można jednocześnie wstawić dwie blaszki i piec ciastka na raz.

Zdrowe ciastka z musliPo upieczeniu lekko ostudzić ciastka, po czym przełożyć je na kratkę i dostudzić na kratce.

Ciastka z musli można przechowywać w zamkniętym pojemniku do tygodnia – o ile tyle wytrzymają.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
kuskus z rukolą i awokado
Kuskus z rukolą i awokado

Sałatka kuskus z rukolą i awokado Świetna, szybka sałatka, zdrowa i kolorowa. Jest lekko pikantna, a pasuje na każdą porę:...

Zamknij