Ciastka owsiane ze śliwką

ciasteczka owsiane ze śliwkąCiastka owsiane ze śliwką suszoną

Nie są to tradycyjne chrupiące ciastka owsiane, które wielokrotnie robiłam, a delikatne, miękkie ciastka owsiane ze śliwką suszoną. Są zdrowe, dzięki zawartości płatków owsianych i miodu. Dodatek zdrowej śliwki suszonej świetnie je wzbogaca, a co więcej – doskonale wpływa na przemianę materii. Ponadto mają niewielką ilość tłuszczu, bo jedynie 4 łyżki oleju!

 Składniki na ok. 30 sztuk:ciasteczka owsiane ze śliwką suszoną

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki miodu płynnego
  • 1/2 szklanki cukru brązowego (można dać Muscovado)
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szklanka mąki razowej (można zastąpić zwykłą pszenną)
  • 2 szklanki płatków owsianych zwykłych
  • 250 g śliwek suszonych
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Śliwki suszone posiekać na drobniejsze kawałki (jedną śliwkę podzielić na ok. 2-4 części). W misce wymieszać ze sobą: mąkę, sodę oczyszczoną, sól, płatki owsiane. W drugiej misce roztrzepać jajka, dodać miód, cukier, olej, ekstrakt waniliowy. Wszystko razem wymieszać (można krótko mikserem). Do wymieszanych składników dodać składniki z drugiej miski (sypkie) i całość połączyć ze sobą (można łyżką, można krótko mikserem). Na koniec dodać śliwki, wymieszać.

ciastka owsiane ze śliwką   ciastka owsiane ze śliwką suszoną

Ciasto będzie dość klejące, więc najlepiej nabierać je łyżką i wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w sporych odstępach od siebie (dość mocno rosną). Mi wyszły 2 blaszki tych ciastek. Ciastka owsiane ze śliwką lekko spłaszczyć. Wstawić je do piekarnika nagrzanego do ok. 170oC i piec ok. 10-13 minut do zezłocenia.

Ciastka przełożyć na kratkę, wystudzić.

Ciastka owsiane ze śliwką suszoną przechowywać w zamkniętym pojemniku do tygodnia.

Smacznego!

zmiksowana-pl-scroll
Przeczytaj inne:
mazurek z fistaszkami, karmelem i czekoladą
Mazurek z fistaszkami

Mazurek z fistaszkami, karmelem i czekoladą To był pierwszy mazurek, jaki zrobiłam na ubiegłe Święta. Był tak pyszny, że niestety...

Zamknij