Kakaowy torcik bezowy
Kakaowy torcik bezowy z kremem z Bailey’s
Zakochałam się w tym połączeniu smaków! Kakaowe chrupiące bezy i krem z likierem na bazie śmietanki i whisky to duet idealny! Zamiast małych torcików bezowych można zrobić jeden większy (beza czekoladowa). Ja tym razem chciałam dać każdemu jego indywidualną porcję. Można, zamiast przekładać dwa blaty kremem, na jedną bezę położyć krem i posypać np. kakao bądź płatkami migdałowymi.
Nie na darmo nazwałam ten deser torcikiem bezowym… Według mnie jest on świetny na urodziny na bliskiej osoby, gdy nie planuje się dużego przyjęcia, a skromne party dla kilku osób. Można wtedy każdemu dać jego kawałek torcika bezowego.
Latem lub wiosną, gdy jest dostęp do świeżych owoców, kolorowych, pachnących, polecam Wam bardziej zrobić torciki bezowe z waniliowym kremem i z owocami.
Składniki na ok. 10 sztuk:
- 4 białka
- szczypta soli
- 220 g drobnego cukru lub cukru pudru
- 1-2 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżka soku z cytryny
Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Pod koniec ubijania bardzo powoli, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Na koniec dodać sok z cytryny i przesiane kakao, zmiksować krótko. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach wykładać bezy (moje mają ok. 6-8 cm). Moje dodatkowo oprószyłam jeszcze kakao przed wstawieniem do pieca. Wstawić je do piekarnika nagrzanego do 120oC (z termoobiegiem lub bez) i po chwili zmniejszyć temperaturę do 100oC. Beziki piec ok. 1,5 godziny. Później zostawić je w uchylonym piekarniku do wystygnięcia (ja upiekłam je dzień wcześniej i zostawiłam w piekarniku na noc). Spody bezowe można upiec nawet 2-3 dni wcześniej.
Składniki na krem:
- 250 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki likieru Baileys
Schłodzoną dobrze śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder. Zmiksować. Wlać likier, krótko zmiksować.
Krem można również połączyć z serkiem mascarpone, wtedy będzie bardziej zwarty.
Blaty bezowe przekładać kremem z likierem. Torciki bezowe po przełożeniu kremem z likierem podawać od razu.
Zapraszam do wykorzystania przepisów z wykorzystaniem żółtek.
Smacznego!