Beza czekoladowa

Czekoladowa-PavlovaBeza czekoladowa czyli Czekoladowa Pavlova

Co zrobić, gdy z innych wypieków zostaną białka? Zdecydowanie bezę! Zamiast tradycyjnej Bezy Pavlovej można się pokusić o czekoladową odmianę.

Składniki:

  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (lub octu)
  • kilka kostek gorzkiej czekolady
  • 400 ml śmietany kremówki
  • świeże owoce: np. truskawki, maliny

Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać bardzo powoli i małymi ilościami cukier, cały czas ubijając. Na sam koniec dodać sok z cytryny i przesiane kakao, zmiksować delikatnie. Czekoladę roztopić i wystudzić. Na blaszkę wyłożyć papier do pieczenia, na którym narysować okrąg o średnicy ok. 22 cm i na niego wyłożyć bezę. Na to wylać roztopioną czekoladę i zrobić „esy-floresy”. Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika i po chwili zmniejszyć temperaturę do ok. 140oC. Piec ok. 1,5 godziny. Studzić w uchylonym lekko piekarniku. Zdjąć papier.

beza czekoladowaNa bezę czekoladową wyłożyć ubitą kremówkę (wcześniej dobrze ją schłodzić) z odrobiną cukru pudru i udekorować świeżymi owocami (najlepiej świeże, sezonowe, ale mogą być też mrożone). Śmietankę kremówkę można połączyć z mascarpone (najpierw zmiksować śmietankę, a później dodać mascarpone miksując już bardzo krótko, by masa się nie zważyła).

Zapraszam do wykorzystania przepisów z wykorzystaniem żółtek.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Kapuśniak z młodej kapusty
Kapuśniak z młodej kapusty

Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami i kiełbaską Bardzo smaczna i zdrowa zupa. Kapusta to bogactwo witamin C i A,...

Zamknij