Beza Pavlova

Beza PavlovaBeza Pavlova – Królowa wśród bez!

Uwaga – zmieniony, udoskonalony przepis (czas pieczenia).

Gdy zostają mi białka z pieczenia innych słodkości, często wybieram ten przepis, aby ich nie zmarnować. Beza jest krucha na zewnątrz, a delikatna jak pianka w środku. Proponuję upiec ją dzień wcześniej, by spokojnie wyschła, a dodatki dodać przed samym podaniem.

Składniki:beza

  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (lub octu)
  • 400 ml śmietany kremówki (lub 200 ml kremówki i 200 g serka mascarpone)
  • świeże owoce: truskawki, maliny, jagody, borówki

Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać bardzo powoli i małymi ilościami cukier, cały czas ubijając. Na sam koniec dodać sok z cytryny i mąkę, zmiksować. Na blaszkę wyłożyć papier do pieczenia, na którym narysować okrąg o średnicy ok. 22 cm i na niego wyłożyć bezę. Wstawić do nagrzanego do 140oC piekarnika i po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do ok. 100oC (ustawienie piekarnika góra-dół). Piec kolejnych ok. 3 godzin. Studzić w uchylonym lekko piekarniku. Po wyschnięciu beza może lekko opaść, jednak nie zmieni to smaku tego pysznego deseru. Zdjąć papier. Na bezę wyłożyć ubitą kremówkę (można połączyć z mascarpone) i udekorować świeżymi owocami.

Bezę spokojnie można upiec dzień czy nawet dwa dni wcześniej (a nawet wtedy według mnie jest lepsza). Nie trzeba jej nawet specjalnie zamykać czy przykrywać. Powinna spokojnie sobie wysychać.

Zapraszam do wykorzystania przepisów z wykorzystaniem żółtek.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Risotto z selerem i orzechami włoskimi
Risotto z selerem i orzechami włoskimi

Risotto z selerem i orzechami włoskimi z mleczkiem kokosowym Risotto z selerem robiłam przez dwa dni z rzędu, tak bardzo...

Zamknij