Babeczki z kremem i owocami

babeczki z kremem i owocamiMaślane babeczki z kremem i owocami

W sezonie, gdy mamy dostęp do wielu świeżych owoców, bardzo chętnie po nie sięgam, by przyrządzić coś słodkiego dla mojego męża i nie tylko 😉 Tym razem użyłam jagód i truskawek, ale równie dobre wychodzą z malinami, borówkami, brzoskwiniami. Wszystko zależy od upodobań i apetytu. Babeczki z kremem i owocami dość szybko się przyrządza. Można wcześniej upiec same babeczki, a udekorować je przed podaniem.

Babeczki z kremem i owocami to świetny pomysł również na przyjęcia urodzinowe – i dorosłych i dzieci – każdy je polubi 🙂

Składniki na 12 sztuk:babeczki waniliowe

  • 150 g miękkiego masła
  • 100 g drobnego cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (ewentualnie można dać aromat lub cukier waniliowy)
  • mniej niż pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem, sodą. Miękkie masło zmiksować z cukrem, jajkami, ekstraktem. Dodać mąkę i wszystko dokładnie zmiksować. Masę wyłożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC i piec ok. 20 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić przy uchylonym piekarniku.

Składniki na krem:

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

Śmietanę mocno schłodzić, po czym ubić do sztywności. Pod koniec dodać cukier i ekstrakt. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać go na babeczki.

Śmietanę można opcjonalnie połączyć z mascarpone, wtedy ubić najpierw śmietanę a pod koniec dodać mascarpone i zmiksować bardzo krótko.

Ponadto:

  • ok. 300 g owoców (truskawki, jagody, borówki, maliny)

Owoce wymyć, większe poprzekrawać na mniejsze cząstki, udekorować babeczki przed podaniem.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
makaron-z-grzybami
Makaron z sosem grzybowym

Makaron z sosem grzybowym Jesienią, po grzybobraniu, zaraz obok risotto z grzybami, to obowiązkowe danie w moim menu :) Najlepiej...

Zamknij