Makaron z pesto z suszonych pomidorów

makaron z pesto z suszonych pomidorówMakaron z pesto z suszonych pomidorów

Robiłam niedawno makaron z domowym pesto bazyliowym, a teraz pora na makaron z pesto z suszonych pomidorów. Domowe pesto z suszonych pomidorów jest milion razy lepszy niż kupne pesto, bynajmniej wiemy, co jest w środku 😉

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g ulubionego makaronu (penne, rigatoni, tagliatelle…)
  • ok. 10 szt suszonych pomidorów z zalewy
  • garść orzeszków piniowych lub ziaren słonecznika (robiłam obie wersje i obie są bardzo smaczne)
  • 40 g sera parmezan
  • garść listków bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml dobrej oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Orzeszki piniowe (słonecznik) podprażyć na suchej patelni do zarumienienia. Listki bazylii oderwać z łodyżek, wymyć. Ser pokroić na mniejsze kawałki. Ząbek czosnku obrać ze skórki.

   składniki na pestopesto z suszonych pomidorów

Wszystkie składniki (oprócz oczywiście makaronu) umieścić w malakserze i zmiksować na pastę ale tak, aby wyczuwalne były drobinki. Pesto z suszonych pomidorów doprawić do smaku solą i pieprzem.pesto pomidorowe

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić, ale nie przelewać go zimną wodą, tylko od razu wrzucić do garnka, w którym się gotował, dodając do makaronu pesto z suszonych pomidorów. Całość dokładnie ze sobą wymieszać, aby makaron idealnie został pokryty przez sos, a ser lekko się rozpuścił.

Makaron z pesto z suszonych pomidorów przełożyć na głębokie talerze, podawać gorący.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Domowy budyń malinowy
Domowy budyń malinowy

Domowy budyń malinowy Po tradycyjnym budyniu waniliowym i budyniu czekoladowym przyszła pora na eksperymenty :) Czas na budynie owocowe! Pierwszy...

Zamknij