Śledzie pod pierzyną

śledzie pod pierzyną najlepszeŚledzie pod pierzyną

Te śledzie pod pierzyną goszczą u nas często na Święta. Przepis „sprzedała” nam kiedyś ciocia. Uwielbiam je. Słone śledzie „leżące” obok cebulki, przykryte warstwą jarzyn i pod chmurką z żółtego sera – niebo w gębie dla wielbicieli śledzi i nie tylko 😉

Składniki:

  • 4 płaty filetów śledziowych
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 4 jajka
  • kawałek sera żółtego
  • 6 łyżek majonezu

śledzie pod pierzynąMarchew oraz ziemniaki wyszorować i ugotować z odrobiną soli. Ostudzić. Jajka ugotować na twardo.

Filety śledziowe opłukać i ewentualnie wymoczyć (jeśli są bardzo słone). Pokroić je w kosteczkę i ułożyć na dnie naczynia (ja używam naczynia żaroodpornego o wymiarach ok. 25×20 cm). Cebulę posiekać w drobną kosteczkę i ułożyć na śledziach. Wyłożyć na nią 2 łyżki majonezu, rozprowadzić po całym daniu. Ziemniaki zetrzeć na grubej tarce, wyłożyć na majonez. Na to zetrzeć na grubej tarce marchewki, ułożyć na ziemniakach. Wyłożyć pozostałą część majonezu (warstwa majonezu nie powinna być zbyt gruba, powinna jedynie przykrywać warstwę marchewki). Ostudzone jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać danie. Na samą górę zetrzeć na drobnej tarce ser żółty.śledzie pod pierzynką

Śledzie pod pierzyną schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Przechowywać w lodówce przez kilka dni, najlepiej przykryte (albo górą od naczynia żaroodpornego albo folią).

Smacznego!

Przeczytaj inne:
kruche ciastka z cukrem pudrem
Kruche ciastka z cukrem pudrem

Kruche ciastka z cukrem pudrem Pasta frolla czyli kruche ciasto, może być wytrawne lub słodkie. Jego podstawowym składnikiem jest dobre...

Zamknij