Szybkie pierniczki
Szybkie pierniczki
Święta tuż, tuż. Jeśli wcześniej nie pomyśleliście o tym, by zrobić pierniczki, przepis na szybkie pierniczki jest dla Was! Pierniczki są idealne już po zrobieniu, mięciutkie, lekko kruche. Nie trzeba czekać tygodni, by zmiękły. Można je zrobić wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, a dekorować przed samymi Świętami.
Zachęcam do pracy nad szybkimi pierniczkami wraz z dziećmi, nawet tymi najmniejszymi, jest to dla nich świetna zabawa, o czym osobiście mogliśmy się przekonać 😉
Składniki na 2 blachy pierniczków:
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej (można użyć innej proporcji mąk)
- 100 g masła
- 100 g miodu
- 100 g cukru drobnego do wypieków
- 2 duże jajka
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masło i miód umieścić w rondlu, roztopić, przestudzić.
W misce wymieszać ze sobą mąki, cukier, przyprawę do piernika, kakao i sodę, dodać roztrzepane jajka i przestudzone masło z miodem. Wszystko razem zmiksować. Masa może być klejąca, ale nie dodawać za dużo mąki.
Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na desce, podsypując mąką, na ok. 3-4 mm placek. Wykrawać foremkami ciastka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie.
Blaszki z pierniczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (można piec dwie blaszki jednocześnie używając termoobiegu) i piec ok. 10 minut. Wystudzić.
Szybkie pierniczki można dekorować lukrem (1 szklanka cukru pudru i 2-3 łyżki wody lub np. soku z pomarańczy) lub użyć innych, gotowych ozdób do dekoracji.
Smacznego!