Szybkie pierniczki

Szybkie pierniczkiSzybkie pierniczki

Święta tuż, tuż. Jeśli wcześniej nie pomyśleliście o tym, by zrobić pierniczki, przepis na szybkie pierniczki jest dla Was! Pierniczki są idealne już po zrobieniu, mięciutkie, lekko kruche. Nie trzeba czekać tygodni, by zmiękły. Można je zrobić wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, a dekorować przed samymi Świętami.

Zachęcam do pracy nad szybkimi pierniczkami wraz z dziećmi, nawet tymi najmniejszymi, jest to dla nich świetna zabawa, o czym osobiście mogliśmy się przekonać 😉

Składniki na 2 blachy pierniczków:

  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej (można użyć innej proporcji mąk)
  • 100 g masła
  • 100 g miodu
  • 100 g cukru drobnego do wypieków
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Masło i miód umieścić w rondlu, roztopić, przestudzić.

W misce wymieszać ze sobą mąki, cukier, przyprawę do piernika, kakao i sodę, dodać roztrzepane jajka i przestudzone masło z miodem. Wszystko razem zmiksować. Masa może być klejąca, ale nie dodawać za dużo mąki.

Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na desce, podsypując mąką, na ok. 3-4 mm placek. Wykrawać foremkami ciastka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie.

 Szybkie pierniczki z kakao   Szybkie pierniczki kakaowe

Blaszki z pierniczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (można piec dwie blaszki jednocześnie używając termoobiegu) i piec ok. 10 minut. Wystudzić.

Pierniczki   Pierniczki z kakao

Szybkie pierniczki można dekorować lukrem (1 szklanka cukru pudru i 2-3 łyżki wody lub np. soku z pomarańczy) lub użyć innych, gotowych ozdób do dekoracji.

Smacznego!

zmiksowana-pl-scroll
Przeczytaj inne:
tarta z budyniem i owocami1
Tarta z budyniem i owocami

Krucha tarta z budyniem i świeżymi owocami Idealne kruche, maślane ciasto, własnoręcznie sporządzony, słodziutki, odpowiednio gęsty budyń i mix świeżych...

Zamknij