Naleśniki z kurczakiem i papryką

naleśniki z kurczakiem i paprykąNaleśniki z kurczakiem i papryką

Pyszne, pożywne i sycące. Tym razem zdecydowałam się je zrobić z sosem beszamelowym trochę zmodyfikowanym.

Składniki na ok. 4-6 sztuk:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanki gazowanej wody
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki oliwy lub oleju

Jaja zmiksować (mikserem lub trzepaczką), dodać sól, mąkę, mleko i wodę i zmiksować na gładkie ciasto.  Ciasto powinno być dość rzadkie, by się dobrze rozprowadzało na patelni. Odstawić na ok. 30-60 minut, by „odpoczęło”. Po tym czasie smażyć cienkie naleśniki smarując wcześniej patelnię oliwą (ja dodaję 1-2 łyżki oliwy do ciasta i smażę naleśniki na teflonowej nieprzywierającej patelni bez użycia już oliwy).

Składniki na nadzienie:farsz z kurczaka i papryki

  • 2 piersi z kurczaka (ok. 400 g)
  • pół cebuli
  • 1 niewielka papryka
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oleju

Kurczaka wymyć i pokroić w cienkie paski. Dodać do niego sól, pieprz i skropić sosem sojowym. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulkę. Wrzucić do niej kurczaka, a po jego zrumienieniu dodać pokrojoną w paski paprykę. Wszystko podsmażyć kilka minut.

Składniki na sos:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • dwie garście startego sera (żółtego lub mozzarella)

Sos beszamelowy sporządzić według tego przepisu dodając do niego pół łyżeczki ostrej papryki. Gdy będzie gotowy, połączyć go ze startym serem.

Połowę sosu połączyć z kurczakowym nadzieniem. Farsz układać na naleśnikach i składać według uznania. Polać pozostałą częścią sosu. Naleśniki z kurczakiem i papryką podawać gorące jako samodzielne danie lub np. z sałatą.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Burgery z łososia i szpinaku
Burgery z łososia i szpinaku

Burgery z łososia i szpinaku, z dodatkiem kaszy jaglanej Przepyszne, uwielbiane przez dzieci, burgery z łososia i szpinaku. Robi się...

Zamknij