Kotlet de volaille

kotlet de volailleKotlet de volaille

Kotlet de volaille to zwinięta w rulon pierś z kurczaka z nadzieniem. Standardowo do środka dodaje się masło z ziołami (koperek). Wymyśliliśmy natomiast tak dużo odmian kotleta de volaille, że każdy robi go na swój sposób, z różnym dodatkiem w środku.

Kotleta de volaille robię, gdy znudzą mnie roladki z kurczaka po włosku lub roladki w boczku.

Ja do kotleta de volaille, oprócz obowiązkowego masła, chętnie dodaję dobry, ciągnący się ser.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 paski (wielkości frytek) sera żółtego
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz

Piersi z kurczaka wymyć, rozciąć w taki sposób, aby uzyskać jak największą ich powierzchnię. Mięso lekko rozbić na kotlety. Każdy kawałek kurczaka oprószyć solą i pieprzem. Po jednej stronie mięsa ułożyć po łyżce masła (można tu dodać nieco koperku lub rozgniecionego czosnku) oraz po 2 kawałki sera żółtego (dla wielbicieli – można dać więcej). Kotlety de volaille zwijać tak, aby farsz był całkowicie schowany. Mięso spiąć wykałaczkami, aby nadzienie nie wypłynęło podczas smażenia.

Na jednym talerzyku rozkłócić jajko, na drugi wysypać bułkę tartą. Każdy kotlet de volaille maczać najpierw w jajku, następnie w bułce tartej.

Na patelni rozgrzać dość mocno olej do smażenia i smażyć kotlety z każdej strony na rumiany kolor (nieco zmniejszyć temperaturę, by kotlety de volaille upiekły się też w środku). Czas smażenia uzależniony jest od wielkości kotletów, ale ok. 10-15 minut powinno wystarczyć.

Kotlety de volaille odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, podawać z ziemniakami, frytkami i ulubionymi surówkami.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Risotto z burakami pieczonymi
Risotto z burakami pieczonymi

Risotto z burakami pieczonymi Było już pęczotto z burakami, więc pora na podobne danie z wykorzystaniem ryżu - risotto z...

Zamknij