Ciasto francuskie z kurczakiem i brokułami
Ciasto francuskie z kurczakiem i brokułami
Prosty przepis na coś niecodziennego 🙂 Smaczny obiad lub ciepła kolacja. Ciasto francuskie z kurczakiem i brokułami z dodatkiem ciepłego sosu serowego to propozycja dla osób, które nie mają za wiele czasu, a chcą zrobić coś pysznego 🙂
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 pierś z kurczaka
- 1/2 główki brokuła
- 150 sera mozzarella lub innego (np. cheddar)
- kilka gałązek świeżego tymianku (opcjonalnie)
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Kurczaka wymyć, pozbawić błon, pokroić w niewielką kostkę, obsypać przyprawami i wymieszać z oliwą. Kurczaka obsmażyć na złoty kolor, przestudzić.
Brokuły podzielić na mniejsze różyczki i wrzucić na lekko osolony wrzątek, zblanszować ok. 3 minuty, po czym przelać zimną wodą.
Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia na blaszce z piekarnika. Podzielić wzdłuż na 3 części (zaznaczyć, nie przekrajać!) i po obu bokach zrobić nacięcia wszerz do środka co ok. 1,5-2 cm. Na środek ciasta francuskiego wyłożyć kurczaka z pokrojonym na mniejsze części brokułem, dodać tymianek i starty ser mozzarella.
Boki ciasta francuskiego nakładać na środek naprzemiennie raz z jednej, raz z drugiej strony tworząc tzw. warkocz. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC, piec ok. 20 minut.
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- 1/2 szklanki startego sera żółtego (np. cheddar)
W rondlu roztopić masło, wsypać mąkę i trzepaczką mieszać (zrobić zasmażkę), po czym powoli wlewać mleko cały czas podgrzewając i mieszając trzepaczką. Gdy sos zgęstnieje, wsypać przyprawy, chwilę pogotować i zdjąć z ognia, przelać do miseczki.
Smacznego!