Ciasto francuskie z brokułami i kurczakiem

ciasto francuskie z brokułami i kurczakiem i paprykąCiasto francuskie z brokułami i kurczakiem

Bardzo fajny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego. Zamiast tradycyjnie zamykanych kopertek z ciasta francuskiego ze szpinakiem czy ciasta francuskiego z kurczakiem i pieczarkami, polecam nieco odmienną wersję – ciasto francuskie z brokułami i kurczakiem bez zawijania.

Składniki:

  • płat gotowego ciasta francuskiego
  • pierś z kurczaka
  • kilka różyczek brokuła
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 6 plastrów sera żółtego
  • sól
  • pieprz

Pierś z kurczaka wymyć, pokroić w niezbyt małą kostkę, oprószyć solą i pieprzem i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju do zezłocenia. Nie smażyć długo, by kurczak nie był suchy (będziemy go jeszcze piec w piekarniku).

Brokuła podzielić na różyczki i zblanszować. Paprykę pokroić w paski.

Ciasto francuskie podzielić na 6 kwadratów, na każdy z nich położyć plaster sera. Boki każdego z kwadratów zwinąć lekko do środka, dzięki czemu ser nie wypłynie podczas pieczenia, a farsz nie wyleci z ciasta francuskiego. Na plaster sera żółtego ułożyć po kilka kawałków brokuła, kurczaka oraz papryki.

ciasto francuskie z brokułami   ciasto francuskie z brokułami i kurczakiem

Ciasto francuskie z brokułami i kurczakiem ułożyć na papierze do pieczenia i wstawić do nagrzanego do ok. 180-190oC (termoobieg) piekarnika i piec ok. 15-20 minut do zarumienienia się boków. Podawać z ulubionym dipem.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Chłodnik ogórkowy
Chłodnik ogórkowy

Chłodnik ogórkowy Latem, w tak upalne dni, jak dzisiejszy (ponad 30 stopni w cieniu), nie chce się jeść nic ciepłego....

Zamknij