Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorówPasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów

Bardzo zdrowa i bardzo smaczna alternatywa dla kupnych wędlin, pasztetów, czy serów – pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów. Robi się ją szybko i równie szybko znika z miseczki 🙂 Ponadto jest to bogactwo białka i innych cennych składników zdrowotnych. Co więcej – ciecierzyca – odchudza 😉 Pasta z ciecierzycy suszonych pomidorów

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 2-3 suszone pomidory z zalewy
  • 1/2 małej cebulki
  • 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów lub dobrej oliwy z oliwek
  • kilka listków bazylii
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Cebulkę drobno posiekać i poddusić na rozgrzanej oliwie. Wraz z pozostałymi składnikami umieścić ją w pojemniku malaksera (lub wysokim pojemniku do blendera „żyrafy”) i wszystko zmiksować na niemalże gładką masę (mogą być wyczuwalne kawałki ciecierzycy, jeśli takie lubicie). Doprawić do smaku i ewentualnie dolać nieco więcej oleju.

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów świetnie smakuje ze świeżym pieczywem czy na tostach. Można ją też podać na krakersach podczas przyjęć ozdabiając listkami roszponki czy rukoli i świeżymi pomidorami.

Pastę z ciecierzycy przechowywać przez kilka dni w lodówce.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Gofry kokosowe

Gofry kokosowe Przepyszne! Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku. Z fajnym posmakiem kokosa. Gofry kokosowe to hit tego sezonu u...

Zamknij