Ciecierzyca po bretońsku

Ciecierzyca po bretońskuCiecierzyca po bretońsku

Alternatywa dla fasolki po bretońsku – ciecierzyca po bretońsku. Równie szybka w wykonaniu co czerwona fasolka po bretońsku. Bardzo smaczne danie z dodatkiem zdrowej ciecierzycy.

Składniki:

  • 800 g ciecierzycy w puszce (duża puszka lub 2 standardowej wielkości puszki)
  • 3 nieduże kiełbaski (mogą być chorizo)
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
  • 1/2 łyżeczki kolendry mielonej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • sól
  • pieprz

W garnku rozgrzać oliwę i poddusić na niej posiekaną drobno cebulkę oraz przeciśnięty ząbek czosnku. Dodać przyprawy i wszystko razem smażyć na niewielkim ogniu.

Dodać pokrojoną w kosteczkę kiełbasę, smażyć ok. 2 minut, po czym wlać ciecierzycę wraz z zalewą. Zagotować, następnie wlać passatę pomidorową, zagotować i gotować na niewielkim ogniu ok. 10 minut.

Ciecierzycę po bretońsku doprawić w razie potrzeby do smaku. Podawać ze świeżym pieczywem, posypaną natką pietruszki lub posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

zmiksowana-pl-scroll
Przeczytaj inne:
Sałatka ze szpinakiem i figami
Sałatka ze szpinakiem i figami

Sałatka ze szpinakiem i figami Rewelacyjne połączenie smaków! Szpinak, rukola, słodkie figi, wyraźny ser kozi, chrupiące orzeszki... całość polana dressingiem......

Zamknij