Ciecierzyca z jarmużem i pomidorami
Ciecierzyca z jarmużem i pomidorami
Danie wręcz ekspresowe, jeśli używamy ciecierzycy z puszki. Ponadto, a może przede wszystkim – bardzo zdrowe! Smaku zachwalać nie trzeba, u nas zniknęła całość od razu 🙂
Ciecierzyca z jarmużem i pomidorami, z dodatkiem aromatycznych przypraw przypadnie do gustu dbającym o linię i lubiącym zdrowe smaki.
Suchą ciecierzycę należy wcześniej namoczyć (dzień wcześniej), a następnie gotować według przepisu na opakowaniu.
Składniki:
- ok. 150 g jarmużu
- puszka ciecierzycy
- puszka pomidorów krojonych
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1/3 łyżeczki kminku mielonego
- 1/3 łyżeczki czerwonej papryki
- 1/3 łyżeczki chilli
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- sól
- pieprz
Jarmuż porwać na mniejsze kawałki, oderwać od twardych łodyżek, dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą.
W woku lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę i poddusić na niej posiekaną drobno cebulkę i przeciśnięty ząbek czosnku. Wsypać przyprawy, wszystko podsmażyć mieszając. Wsypać ciecierzycę z puszki odsączoną wcześniej z zalewy (zalewy nie wylewać), wymieszać, a po chwili dodać jarmuż. Wszystko chwilę razem dusić, wlewając nieco gorącej wody (lub zalewy z ciecierzycy). Po ok. 5 minutach wlać pomidory z puszki, zagotować i dusić kolejnych 5 minut. Jeśli danie wyjdzie za gęste, dolać więcej wody lub zalewy z ciecierzycy. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciecierzycę z jarmużem i pomidorami podawać ze świeżym pieczywem lub z dodatkiem kaszy (u mnie pęczak), łyżką gęstego jogurtu greckiego, posypaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Smacznego!