Ciecierzyca z jarmużem i pomidorami

Ciecierzyca z jarmużem i pomidoramiCiecierzyca z jarmużem i pomidorami

Danie wręcz ekspresowe, jeśli używamy ciecierzycy z puszki. Ponadto, a może przede wszystkim – bardzo zdrowe! Smaku zachwalać nie trzeba, u nas zniknęła całość od razu 🙂

Ciecierzyca z jarmużem i pomidorami, z dodatkiem aromatycznych przypraw przypadnie do gustu dbającym o linię i lubiącym zdrowe smaki.

Suchą ciecierzycę należy wcześniej namoczyć (dzień wcześniej), a następnie gotować według przepisu na opakowaniu.

Składniki:

  • ok. 150 g jarmużu
  • puszka ciecierzycy
  • puszka pomidorów krojonych
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/3 łyżeczki kminku mielonego
  • 1/3 łyżeczki czerwonej papryki
  • 1/3 łyżeczki chilli
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • sól
  • pieprz

Jarmuż porwać na mniejsze kawałki, oderwać od twardych łodyżek, dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą.

Ciecierzyca, jarmuż, pomidoryW woku lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę i poddusić na niej posiekaną drobno cebulkę i przeciśnięty ząbek czosnku. Wsypać przyprawy, wszystko podsmażyć mieszając. Wsypać ciecierzycę z puszki odsączoną wcześniej z zalewy (zalewy nie wylewać), wymieszać, a po chwili dodać jarmuż. Wszystko chwilę razem dusić, wlewając nieco gorącej wody (lub zalewy z ciecierzycy). Po ok. 5 minutach wlać pomidory z puszki, zagotować i dusić kolejnych 5 minut. Jeśli danie wyjdzie za gęste, dolać więcej wody lub zalewy z ciecierzycy. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.Ciecierzyca z jarmużem, z pomidorami

Ciecierzycę z jarmużem i pomidorami podawać ze świeżym pieczywem lub z dodatkiem kaszy (u mnie pęczak), łyżką gęstego jogurtu greckiego, posypaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Smacznego!

zmiksowana-pl-scroll
Przeczytaj inne:
spaghetti bolognese
Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese Sos boloński (bolognese) to ciepły sos mięsny, który pochodzi z północy Włoch (miasta Bolonia). Tradycyjnie kiedyś kroiło się...

Zamknij