Sałatka z rukoli i buraków

sałatka z rukoli i burakówSałatka z rukoli i buraków

Owa sałatka z rukoli i buraków, z ziarnami siemienia lnianego i sezamu, z pysznym, delikatnym dressingiem to porcja bardzo zdrowego posiłku dla każdego. Sałatka jest szybka do zrobienia, pod warunkiem, że posiadamy wcześniej upieczone lub ugotowane buraki (można jednocześnie upiec większą ilość buraków i wykorzystywać je stopniowo do różnych dań z burakami). Świetnie nadaje się na wzięcie jej ze sobą do pracy na lunch, na kolację, czy jako dodatek do pieczonej ryby (np. łososia) lub np. kurczaka. Będzie też dobrym dodatkiem do dań z grilla.

Składniki:

  • 2 garście rukoli
  • 2 garście innej sałaty (np. rzymskiej, roszponki)
  • 1-2 buraczki
  • łyżka ziaren sezamu
  • łyżka ziaren siemienia lnianego

Buraki upiec w piekarniku (w temperaturze 200 oC przez ok. godzinę). Można je również ugotować lub kupić w sklepie już ugotowane, zapakowane hermetycznie. Wystudzone pokroić w słupki.

Sezam i siemię lniane uprażyć krótko na suchej patelni (najlepiej pod przykryciem).

Rukolę i sałatę dokładnie wymyć i osuszyć. Ułożyć na talerzach. Na niej położyć buraki i całość posypać ziarnami sezamu i siemienia lnianego. Całość polać dressingiem.

Składniki na dressing:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • pieprz

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Dressingiem polać sałatkę z rukoli i buraków. Podawać od razu.

Smacznego!

zmiksowana-pl-scroll
Przeczytaj inne:
szparagi w boczku
Szparagi w boczku

Grillowane szparagi w boczku Szparagi od setek lat uważane są za jeden z najskuteczniejszych afrodyzjaków. Obecna nauka tego nie potwierdza,...

Zamknij