Ryż smażony z kurczakiem

ryż smażony z kurczakiem i warzywamiRyż smażony z kurczakiem i warzywami

Uwielbiam smak tego dania. Ryż smażony z kurczakiem i warzywami jest wspaniały. Dodatek curry daje taki aromat, że chce się więcej i więcej. Robiłam już kiedyś kurczaka curry z warzywami, ale to danie całkowicie się różni od poprzedniego i smakiem i wyglądem.

Składniki:ryż smażony z warzywami

  • 1 szklanka ryżu
  • pierś z kurczaka
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 marchewka
  • garść suszonych grzybów (lub kilka pieczarek)
  • kilka różyczek brokuła
  • garść mrożonego groszku
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Kurczaka wymyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i zalać sosem sojowym. Odstawić do lodówki.

Ryż ugotować według przepisu:

do rondla wlać odrobinę oleju, rozgrzać, wsypać na niego ryż, wymieszać, aby cały zrobił się lekko szklisty. Zalać wodą w dwukrotnej ilości niż ilość ryżu (1 szklanka ryżu = 2 szklanki wody), dodać 3/4 łyżeczki curry oraz płaską łyżeczkę soli. Zagotować i gotować na małym ogniu ok. 10-12 minut (ryż musi być al dente), co jakiś czas mieszając. Następnie ryż przelać zimną wodą, odcedzić. Powinien być sypki.

Przygotować warzywa: po pierwsze – wymyć. Marchew obrać i pokroić ją w cienkie słupki. Paprykę pokroić w paski. Grzyby suszone namoczyć we wrzątku, odlać wodę, po czym ponownie je namoczyć w gorącej wodzie (tej wody nie wylewać! będzie stanowiła bulion). Po ok. 10-15 minutach pokroić je nieco drobniej. Cebulę pokroić w paseczki lub piórka. Brokuła podzielić na różyczki, zalać wrzątkiem, odlać po ok. 3 minutach.

ryż smażony z kurczakiemW woku (lub głębokiej patelni) rozgrzać odrobinę oleju i na gorący wrzucić kurczaka, smażyć go na złoto z każdej strony, po czym zdjąć z patelni i na tej samej podsmażyć cebulę, przeciśnięty czosnek, a już po chwili dodać marchew i wlać do niej nieco wody z suszonych grzybów. Marchew lekko poddusić, dodać do niej grzyby, a po 2 minutach dodać paprykę oraz brokuła. Gdy woda wyparuje, dolać znów nieco bulionu grzybowego. Na koniec dodać zielony groszek mrożony, wrzucić z powrotem kurczaka, wsypać ugotowany ryż i całość chwilę dusić razem, mieszając i przyprawiając curry, imbirem, solą i pieprzem. W razie potrzeby, dodać nieco wody z grzybów lub np. sosu sojowego.

Ryż smażony z kurczakiem i warzywami podawać gorący w głębokich talerzach.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Kasza gryczana ze szpinakiem
Kasza gryczana ze szpinakiem

Kasza gryczana ze szpinakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami Świetny przepis dla osób dbających o linię i dobre nawyki żywieniowe. Kasza...

Zamknij