Chińszczyzna

chińszczyzna z kurczakiem i warzywamiChińszczyzna na sposób domowy

Jedno z moich ulubionych dań! Zdecydowanie sporządzone w domu, nie na wynos! Różni się przede wszystkim smakiem. To z wynosu niezależnie od tego, jaki rodzaj się zamówi, zawsze smakuje tak samo. Często nawet nie można rozróżnić rodzajów mięsa dodanych do dania 😉

Ja tym razem zrobiłam chińszczyznę z kurczakiem. Do tego idealnie chrupiące warzywa i domowej roboty sos bez „sztucznych” składników. Taką chińszczyznę to ja mogę jeść i jeść!

Składniki na 2 porcje:chińszczyzna-składniki

  • 150 g makaronu Chow Mein (lub innego, można też użyć ryż)
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1/2 papryki czerwonej
  • garść groszku cukrowego
  • 1 garść grzybów mun
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 papryczki chilli
  • kilka gałązek szczypiorku
  • 1 cm imbiru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • szczypta kurkumy

Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu (można zalać wrzącą wodą i pozostawić pod przykryciem na ok. 5 minut, po czym przelać zimną wodą).

chińszczyznaKurczaka pokroić w cienkie paski, zalać 2 łyżkami sosu sojowego, odstawić na pół godziny. Groszek zblanszować. Wymytą i obraną marchewkę pokroić w cienkie paski. Wymytą paprykę – również w paski. Cebulę pokroić w pióra. Grzyby mun przygotować według przepisu na opakowaniu (najpierw namoczyć) i pokroić w paski. Groszek cukrowy obrać.

Do rozgrzanego woka wlać olej, wcisnąć czosnek i wrzucić posiekaną cebulę. Smażyć kilka minut. Dodać kurczaka, zarumienić. Następnie stopniowo dodawać grzyby i warzywa: od najtwardszych (czyli marchewki). Nie wrzucać wszystkiego na raz, aby temperatura w woku nie spadła za bardzo, bo warzywa będą się dusić a nie smażyć. Dodać resztę sosu sojowego, olej sezamowy, przyprawy. Do woka dorzucić makaron. Jeśli danie jest zbyt suche, można dodać trochę bulionu lub sosu chilli.

Posypać posiekanym szczypiorkiem.chińszczyzna z makaronem

Do chińszczyzny można dodawać również inne warzywa: np. pędy bambusa, seler naciowy. Można też ją przyrządzić z wołowiną lub indykiem.

Chińszczyznę spożywamy oczywiście pałeczkami 😉 Fajna jest przy tym zabawa 😉

Smacznego!

Przeczytaj inne:
tort kajmakowy
Tort kajmakowy

Tort kajmakowy na orzechowym biszkopcie Tort kajmakowy: orzechowe blaty biszkoptu, nasączone kawą i likierem, przełożone masą śmietanowo-kajmakową i do tego...

Zamknij