Łosoś w migdałach

łosoś w migdałachŁosoś w migdałach

Uwielbiam łososia! To ryba, która ma niesamowity, wyrazisty smak i aromat, a zarazem jest bardzo zdrowa. Pieczony łosoś w migdałach jest daniem szybkim do przygotowania i wymagającym niewiele pracy.

Łosoś to dość tłusta ryba, jednak nawet osoby na diecie nie powinny jej wykluczać ze swojego jadłospisu, gdyż jest jedną z najzdrowszych ryb. Zawiera ogromną ilość witamin, minerałów oraz kwasy omega, które są paliwem dla naszego organizmu.

Pieczony łosoś w migdałach zapewne posmakuje każdemu. Delikatna, soczysta, aksamitna ryba i do tego chrupiące, lekko przyrumienione płatki migdałów. Genialne danie!

Składniki na 2 porcje:

  • 2 filety z łososia (po ok. 150 g)
  • ok. 50 g płatków migdałów
  • oliwa z oliwek (3 łyżki)
  • sok z cytryny (2 łyżki)
  • sól
  • pieprz

Filety z łososia wymyć, osuszyć, pozbawić skóry i ewentualnych ości. Każdy kawałek ryby oprószyć lekko solą, pieprzem, skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Rybę odstawić na ok. 30 minut do zamarynowania do lodówki.łosoś pieczony w migdałach

Łososia obtoczyć w płatkach migdałów, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wstawić do nagrzanego do 190oC piekarnika i piec ok. 15-17 minut. Nie piec go dłużej, gdyż zbyt długie pieczenie wysuszy łososia w migdałach, a zależy nam jednak na jego soczystości.

Łosoś w migdałach dobrze komponuje się z kaszą jaglaną lub np. cytrynowym kuskus i sałatką z rukoli.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Zdrowych i radosnych Świąt

Z okazji Wielkiej Nocy życzę Wam ogroma przepysznych smakołyków na Waszych stołach i aby Wasze brzuszki nie cierpiały z nadmiaru...

Zamknij