Tortilla z tuńczykiem

tortilla z tuńczykiem i awokadoTortilla z tuńczykiem i awokado

Tortilla z tuńczykiem to danie, które można zjeść na obiad lub sporządzić je jako przystawkę. Można rulony zwinąć nieco ciaśniej i pokroić je w mniejsze kawałki, lub podawać w całości. Ja przygotowałam tortillę z tuńczykiem sobie na obiad.

Tortilla z tuńczykiem to bardzo szybkie danie (o ile nie przyrządzacie placków tortilli samodzielnie, bo tu nieco więcej czasu potrzeba) i bardzo zdrowe. Najwięcej witamin i minerałów znajdziemy w tuńczyku oraz awokado.

Składniki:tortille z tuńczykiem

  • placki tortilli
  • puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • kilka liści ulubionej sałaty (u mnie rzymska)
  • świeży ogórek
  • awokado
  • czerwona cebula (opcjonalnie)
  • oliwki czarne
  • kapary
  • kilka łyżek majonezu lub serka śmietankowego
  • świeżo zmielony pieprz

Ogórka wymyć, obrać i pokroić na długie, cienkie paski. Awokado wymyć, przekroić na pół, wyjąć pestkę, zdjąć skórę i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w piórka lub paski. Oliwki pokroić w plasterki. Tuńczyka odsączyć z wody.

tortilla z tuńczykiemKażdy placek tortilli posmarować cienko ulubionym serkiem śmietankowym (może być smakowy) lub po prostu cienką warstwą majonezu. Na to ułożyć kilka liści sałaty. Na sałacie układać w dowolnej kolejności: ogórka, awokado, kawałki tuńczyka, oliwki, cebulę i kapary. Całość oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, można odrobinę posolić, jeśli będziemy podawać tortille z tuńczykiem od razu (w przeciwnym razie, ogórek może puścić wodę i danie nie będzie smaczne).

Tortille z tuńczykiem zwijać w dowolny sposób. Można z nich zrobić roladki lub zagiąć  najpierw dół, a następnie boki do środka, owijając dół np. folią aluminiową – jak na zdjęciu.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Knedle z rabarbarem
Knedle z rabarbarem

Knedle z rabarbarem Po klasycznych knedlach ze śliwkami robionych jesienią przyszła pora na eksperymenty wiosenne! Knedle z rabarbarem - gdy...

Zamknij