Jaglanka z karmelizowanymi śliwkami

Jaglanka z karmelizowanymi śliwkamiJaglanka z karmelizowanymi śliwkami

Jaglanka… to śniadanie, jakie pokochałam jakiś czas temu, zaraz obok owsianki i mojego musli. Jaglankę robiłam wcześniej na kaszy jaglanej (jaglankę kokosową i jaglankę bananową), ale tym razem zrobiłam bardziej ekspresową wersję – na płatkach jaglanych. Jaglanka ta jest nieco delikatniejsza, gdyż płatki szybciej się rozgotowują niż kasza.

Karmelizowane śliwki to propozycja, możecie użyć innych sezonowych owoców: moreli, rabarbaru, a nawet jabłek czy gruszek.Jaglanka ze śliwkami w karmelu

Składniki na 2 porcje:

  • 1/2 szklanki płatków jaglanych
  • 1 i 1/2 szklanki mleka (możecie użyć zwykłego mleka krowiego lub mleka kokosowego, ryżowego, migdałowego; mleko można też połączyć z wodą)
  • 1-2 łyżki cukru do smaku

W rondlu zagotować mleko i na gotujące się mleko wsypać płatki jaglane. Gotować kilka minut do osiągnięcia optymalnej miękkości płatków, pod koniec gotowania jaglankę dosłodzić do smaku.

Składniki na karmelizowane śliwki:

  • ok. 6-8 śliwek węgierek (można użyć mrożonych owoców)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru

Śliwki wymyć, usunąć pestki, pokroić je na mniejsze kawałki (np. ćwiartki) i włożyć do garnuszka razem z cukrem. Podgrzewać 2-3 minuty aż cukier się rozpuści, po czym wlać sok z cytryny i gotować jeszcze kilka minut. Jeśli śliwki puszczą mało soku, można dolać odrobinę wody lub soku np. pomarańczowego. Opcjonalnie pod koniec można dodać nieco miodu.

Jaglankę przelać na talerze a na nią wylać ciepłe, karmelizowane śliwki. Podawać gorące.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
ciasteczka sezamowe
Ciasteczka sezamowe

Ciasteczka sezamowe Duże, chrupiące ciasteczka dla smakoszy sezamu i sezamek. Nie stracą swojej chrupkości nawet po kilku dniach zamkniętych w...

Zamknij