Pulpety w sosie pomidorowym

pulpety w sosie pomidorowymPulpety w sosie pomidorowym

Czasem mam ochotę na małą odmianę i przyrządzam to właśnie danie. Pulpety w sosie pomidorowym są rewelacyjne a ich wykonanie nie jest trudne. W sezonie, gdy mamy dostęp do świeżych pomidorów, można śmiało użyć właśnie tych.

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe)
  • mała czerstwa bułka (lub kilka łyżek bułki tartej)
  • 1 jajko
  • 2 puszki pomidorów krojonych (można zastąpić pomidorami świeżymi)
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta cynamonu
  • sól
  • pieprz

pulpety mielone w sosie pomidorowymW rondlu rozgrzać oliwę. Wrzucić do niej drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Chwilę podsmażyć i wlać pomidory z puszki. Pomidory doprowadzić do wrzenia i redukować, by pozbyć się nadmiaru wody. Doprawić solą, pieprzem i chilli.

Czerstwą bułką namoczyć w wodzie lub mleku. Mięso mielone włożyć do miski, wbić jajko. Dodać odciśniętą z płynu bułkę (bułkę tartą wsypać bezpośrednio do mięsa), dodać sól (płaską łyżeczkę), pieprz i odrobinę cynamonu. Dokładnie wyrobić mięso dłońmi. Formować małe kuleczki (wielkości moreli), można wcześniej zmoczyć dłonie wodą, by mięso się nie kleiło. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i wkładać na nią uformowane pulpety. Obsmażyć z każdej strony, po czym przekładać je do cały czas gotującego się sosu. Gotować razem ok. 5-10 minut. Wkroić pietruszkę.

Pulpety w sosie pomidorowym podawać albo z ziemniakami albo ze świeżym pieczywem.

Wiosną polecam wiosenną wersję – pulpety w sosie koperkowym.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Chłodnik z botwinki
Chłodnik z botwinki

 Chłodnik z botwinki Mniej pracochłonny niż znany większości chłodnik litewski, a równie orzeźwiający w upalne dni. Chłodnik z botwinki to...

Zamknij